Aktualno

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK Prvi u Hrvatskoj uveli detektor eksploziva

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK Prvi u Hrvatskoj uveli detektor eksploziva

Zračna luka Dubrovnik iz dana u dan se modernizira, kreće s novim sustavima sigurnosti te uređajima koji prate ovu priču.

Jedan od njih je i nedavno instaliran uređaj za detekciju eksploziva, postavljen prije desetak dana, a koji je sa službenom uporabom krenuo 1. rujna. Tako je uz videonadzor, detektor metala, rengenske uređaje sigurnost u ZL Dubrovnik sigurnost ovim uređajem višestruko povećana.

Njime se, jednostavno rečeno, otkrivaju čestice eksploziva, a u Europsku uniju je ušao 1. rujna. No, kod nas je testnu fazu prolazio prije, stoga smo odlučili zaputiti se početkom tjedna na aerodrom i popričati s Antunom Skurićem, voditeljem sigurnosti Zračne luke Dubrovnik i njegovim timom, kako bi nam bolje pojasnili o čemu se radi.

Explosive trace detector je uređaj koji radi na principu traženja eksploziva u tragovima. Znači, mi pregledamo putnike i ručnu prtljagu. Na zaštitnom pregledu uzimaju se uzorci s osobe na tri mjesta, s prsta, kaiša, cipele… te s torbi. Potom se uzorak stavlja u uređaj i on očita rezultat na temelju eksplozivnih tragova ili para – ističe nam Skurić.
Potupak se radi ovako: uzima se uzorak na način da se listićima koji skupljaju uzorak lagano pređe preko odabranih mjesta, te se listić umetne u aparat koji onda očita pozitivnu ili negativnu reakciju analize uzorka.

Na pitanje može li detektirati koji je točno sastav u pitanju, Skurić ističe kako ne, no kako prepoznaje eksploziv i u samim tragovima.

– Ne daje detalje koji je točno eksploziv u pitanju. S obzirom da se radi o uzorcima, česticama, može doći do greške, no ako se očitava na, na primjer, tri mjesta s iste osobe, u tom slučaju ponavljamo postupak. Ako ponovo očita trag eksploziva, kontaktira se Policija i slučaj preuzimaju njihovi djelatnici – ističe Skurić, napominjući kako do posljednjeg dana kolovoza, dok su još bili u testnoj fazi, nisu imali slučaj detekcije eksploziva. No, njegov tim marljivo radi, a obučeni su za rad sa svim aspektima bitnim za sigurnost Zračne luke, putnika i zgrade, što nam potvrđuju i Goran Pulig i Josip Mandić.

Koje će još novosti dočekati putnike u Zračnoj luci Dubrovnik potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist