Grad

ZOD I LOKRUM POTPISALI SPORAZUM Započeo projekt obnove Benediktinskog samostana

ZOD I LOKRUM POTPISALI SPORAZUM Započeo projekt obnove Benediktinskog samostana

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković i ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum potpisali su danas sporazum o suradnji pri izradi dokumentacije za obnovu kompleksa Benediktinskog samostana na Lokrumu.

Ovim sporazumom ZOD se obvezao započeti poslove izrade projektne dokumentacije za obnovu zapuštenog Benediktinskog samostana.

Kako javljaju iz Rezervata, obzirom da i Lokrum i Zavod u programu rada za 2017. godinu imaju u planu ulaganja u kompleks samostana, prve učinke ovog sporazuma možemo očekivati već kroz nekoliko tjedana. Naime, u najskorijem roku, Zavod će se angažirati na izradi Snimka postojećeg stanja, nakon čega slijede arhivska, arheološka, konzervatorska istraživanja, izrada konzervatorskih elaborata te izrada tehničke dokumentacije za obnovu u svim fazama sve do glavnog i izvedbenog projekta.

Rezervat Lokrum obvezao se na ovom projektu financijski pratiti sve aktivnosti Zavoda, kao jedne od najreferentnijih i najiskusnijih ustanova za obnovu spomeničke baštine na svijetu.

Inače, Zavod za obnovu počeo je radove na obnovi Samostana krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali su zbog rata zaustavljeni, a kasnija obnova bila je blokirana zbog nejasnih imovinsko-pravnih odnosa. Ipak, 2011. godine nesporno je utvrđeno vlasništvo Javne ustanove Rezervat Lokrum nad objektom te su se stvorili preduvjeti za početak njegove obnove.

Stav JU Rezervat Lokrum je da samostan treba biti namijenjen budućem Muzeju Lokruma, ali i izložbama te prirodoslovnoj znanosti, a precizna namjena kompleksa bit će detaljno definirana u kasnijim fazama izrade projektne dokumentacije za obnovu.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist