Kultura

Znanstvena knjižnica čuva rijetki primjerak bugarske katoličke knjige

Znanstvena knjižnica čuva rijetki primjerak bugarske katoličke knjige

Bugarski sveučilišni profesori, Lilia Ilieva sa Sveučilišta u Blagoevgradu i Dimiter Peev sa Sofijskog sveučilišta, koji rade na projektu ‘Gutenbergova revolucija i Bugari’, boravili nedavno u Dubrovniku.

Razlog je bila jedna knjiga, no ne bilo kakva – Znanstvena knjižnica Dubrovnik čuva vjerojatno jedini primjerak na svijetu knjige bugarskog nadbiskupa i pisca Petra Bogdana Bakšića (1601. – 1674.) iz 1643. godine.

Knjiga je u tadašnju Dubrovačku biblikoteku, koj je osnovana 1941. godine, stigla 1944. godine, a već 1950. godine obrađena je rukopisno za katalog. Daleka povijest ‘modernizirana’ je 2001. godine, kada su Dubrovačke knjižnice digitlizirale vrijedno djelo.  i tako se ‘čuva’ u skupnom katalogu hrvatskih knijžnica, a zahvaljujući DKD-u i u svom izvornom obliku, zauvijek sačuvana od zaborava.

Bogdan Bakšić je u 17. st. bio najistaknutiji bugarski katolički dostojanstvenik. Bio je vrlo agilan misionar, redovito je obilazio katolike u Bugarskoj, Vlaškoj i Moldavskoj i o svojim kanonskim pohodima iscrpno izvješćivao Propagandu. Za čestih putovanja, koja su ga vodila i preko naših krajeva, i za službenih boravaka u Rimu, povezao se s mnogim našim crkvenim i kulturnim djelatnicima. S talijanskog je na hrvatski preveo i izdao dva vjersko-nabožna djela: Meditationes S. Bonaventurae, to jest „Bogoljubna razmišljanja od otajstva odkupljenja čovičanskoga“(1638) i „Blagoskrovišće nebesko Marie Divice Majke Božje„ (1643).

Ova posljednja se čuva u Znanstvenoj knjižnici gdje je došla kao dio zbirke iz bivšeg isusovačkog kolegija (Collegium Rhagusinum).

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist