Grad

ZLATNI UČENICI TUŠ-A RADO BI NA VELIKA NATJECANJA Svatko želi vrhunski kadar bez uložene ‘kune’

ZLATNI UČENICI TUŠ-A RADO BI NA VELIKA NATJECANJA Svatko želi vrhunski kadar bez uložene ‘kune’

Početkom studenog, četvero sjajnih učenika iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik otputovalo je u Makarsku na Grand Gourmet, međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata kao timsko natjecanje konobar – kuhar.

Oni su Zrinka Bukvić, Andrea Kuzman, Antonio Pandak i Patrik Prigl, a za njihovo usavršavanje i edukaciju te u konačnici zlato na ovom prestižnom natjecanju ‘kriv’ je mentor profesor Luka Šimunović. Kako su nam kazali u razgovoru, predstavljajući školu u

različitim aktivnostima, zaslužili su i osvojili zlato, a mi smo ih malo bolje upoznali te tako i doznali njihove želje za daljnim natjecanjima, usavršavanjem, edukacijom na europskoj i svjetskoj razini…
-Na Grand Gourmetu sudjelovali su učenici iz 3e i 4d razreda, Zrinka, Andrea i Antonio predstavljali su školu u posluživanju, a Patrik u barskom poslovanju, za što ga je pripremao Monin prvak Nikša Beloč, naš bivši učenik. Kao mentor i osoba koja se uvjerila u njihove sposobnosti, moram istaknuti kako kvaliteta naše škole leži upravo u učenicima koji bi morali biti temelj razvoja budućeg kadra – ističe mentor prof. Šimunović, napominjući kako im je velika želja posjetiti velika međunarodna natjecanja. Učenici su suglasni.

Posjet natjecanjima pomoglo bi popularizaciji struke
-Iz naše škole izlaze odlični učenici. Dubrovnik je u turizmu cijelu godinu, stoga i mi kao kadar moramo biti vrhunski. Uostalom, imamo i turističku kulturu s kojom se susrećemo od malih nogu – ističe nam ‘zlatni četverac’ dok se spremaju za fotografiranje. Kompetencija na tržištu, svjesni su, stvara se spojem već izvrsne edukacije i svjetskog iskustva, stoga smo ih pitali na koji način bi se to moglo napraviti, odnosno postoje li neka natjecanja na koja bi se voljeli prijaviti, sudjelovati na njima…
-U Belgiji će se 2017. godine održati 30. po redu AEHT konferencija, prestižno europsko natjecanje ugostiteljskih i turističkih škola u kategorijama barista, cocktail, kulinarska umjetnost, dekatlon, recepcija, slastičarstvo, enologija… – pričaju. Iskusiti takvo nešto, na ovako velikom natjecanju im je, kažu, velika želja, kako osobno, tako i za školu.

-Pomoglo bi nam širenju svijesti o važnosti naših struka! – mišljenja su učenici, dok prof. Šimunović ističe kako bi se, sudjelovanjem na međunarodnim natjecanjima, dodatno moglo promovirati zanimanja među mladima te želji za radom u ugostiteljstvu na jednoj bez kompromisa izvrsnoj razini. Navodi i još jedno veliko, a blisko nam natjecanje – Euroskills u Mađarskoj, koje se odvija u rujnu 2018. godine. Euroskills se smatra najvećim svjetskim worldskills događajem za strukovne vještine, a održava se svako dvije godine u različitim članicama EU. Uključuje čak 40 struka!

-Budući da Euroskills okuplja učenike, predstavnike struke i učitelje uz priliku za natjecanje, na ovaj način stječu se izvrsna iskustva kako u struci, tako i u komunikaciji, razvijanju želje za radom i usavršavanjem, a uz to Euroskills povisuje strukovne vještine na razini Europe, što je za naše učenike izvrsno profiliranje za dalje, nakon dobre edukacije – ističe profesor. Naši učenici voljni su usavršavati se dalje. Dokazuju to sudjelovanjem i potporom na svim manifestacijama Grada Dubrovnika. Dovoljno je prisjetiti se Dubrovačke trpeze, gdje je svoj obol dala gotovo cijela škola, a uvijek ih možete vidjeti na ‘eventovima’ vezanim za ugostiteljstvo. Četvero njih s kojima sjedimo ističu kako vole svoje zanimanje, jer ga smatraju umjetnošću i kreativnošću u jednome.
-Kuharstvo je prekrasno zanimanje, u kojem uostalom počinješ raditi relativno rano i profiliraš se na puno razina. A ugostiteljsko posluživanje, to jest rad konobara nije samo ‘konobarenje i nošenje tacne’ nego disciplina koja zahtjeva znanje i razne vještine u posluživanju u različitim tipovima ugostiteljskih objekata više razine. Govorimo o hotelima, restoranima, barovima… Mjestima gdje se želi pružiti usluga više razine, kultura, komunikacija, znanje više stranih jezika… ‘Konobarenje’ se odvija tamo gdje se ostavlja prostora za rad svim ostalim mladim ljudima, primjerice studentima, koji završavajući škole ne mogu naći posao u struci, a žele nešto zaraditi. Ugostiteljski objekti više razine itekako moraju zapošljavati izučeni kadar, jer inače ne mogu ponuditi gostima vrijednost za novac, nego se vrte u začaranom krugu skupe usluge i nezadovoljnog gosta. Nije zaludu uzrečica: ‘Čovjek je ključ uspjeha!’ – kažu nam iskreno. No, kako bi otputovali na ovakva važna natjecanja, ne mogu ići s jednim ili dvoje učenika. Euroskills i AEHT zahtjevaju prave male ‘delegacije’, jedan formirani razred.
-Iako je želja već dulje godina prisutna, nije nam izvedivo otputovati, jer bi nas trebalo ići barem deset učenika s mentorima, profesorima… Što ne znači da nećemo i na natjecanju ponuditi vrhunski kadar. Naime, ljudi su u Dubrovniku oduvijek cijenili pomorstvo i obrtništvo, zato se trebamo educirati u smjeru u kojem nam grad može vratiti – ističu profesor i učenici. No, sve se može ‘izvesti’ kad postoji želja. Stoga, evo jedna ideja Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici, komorama, hotelima… Zašto institucije Grada Dubrovnika ne bi na neki način pomogle mladim učenicima realizirati njihove želje koje su nam otkrili, danas uložile u učenike koji će sutra postati vrhunski educirani kadar? Uostalom, u gotovo svakom turističkom i ugostiteljskom objektu najvišeg ranga u Dubrovniku pronaći ćete, a koga drugog nego – bivše učenike TUŠ-a!

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist