Hrvatska

ZIMA JE KRIVA Čim je zahladilo, skočile cijene povrća!

Voće i povrće

Zbog ekstremno niskih temperatura i leda koji je okovao dobar dio Europe cijene povrća skaču i do 40 posto.

Val velike hladnoće uskoro bi mogao značajnije utjecati na cijene salate, brokule, paprike, tikvica, krastavaca, balančana i ostalog povrća koje je posijano prije Nove godine, piše Jutarnji list.

Procjene specijaliziranih portala koji prate proizvodnju hrane kažu da bi na proljeće cijene povrća mogle skočiti od 40 do 60 posto jer su neuobičajeno stradali i nasadi u Španjolskoj i Italiji, zemljama koje su najveći proizvođači i izvoznici povrća.

I u Hrvatskoj povrćari zbrajaju štete, osobito u Dalmaciji i Istri gdje se urušavaju improvizirani plastenici zbog tereta neočekivanog snijega. Kasnit će i sadnja mladog krumpira i mladog luka te ranih sorti salate.
Slične probleme imaju i u Italiji odakle izvan sezone uvozimo najviše povrća pa je manja dostava na veletržnice rezultirala i većom cijenom. Zato su ionako velike cijene povrća na tržnicama porasle oko 40 posto.

Tako je prošli vikend za kilogram salate trebalo izdvojiti i do 40 kuna, brokule i tikvica 30, cvjetače i korabe 25, a porasle su i cijene mrkve na 15, luka i krumpira na više od pet kuna.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist