Županija

ŽELJE I OSVRTI Što su sebi u 2017. poželjeli Nikola Knežić i Vedran Antunica?

ŽELJE I OSVRTI Što su sebi u 2017. poželjeli Nikola Knežić i Vedran Antunica?

Po čemu će pamtiti 2016. godinu te kakva su očekivanja za 2017. za DuList iznijeli su načelnici općina Dubrovačko primorje i Ston Nikola Knežić i Vedran Antunica: 

-Po iznosu Proračuna i broju investicija 2016. godina bila je jedna od najuspješnijih u devetnaest godina otkad općina postoji. Završen je 400 milijuna kuna vrijedan projekt vjetroelektrana, kao i 70 milijuna kuna vrijedna ACi marina Slano. Realizirali smo izgradnju zaobilaznice kamenoloma Mironja, ulazne ceste u naselja Podimoč i Štedrica, kao i rekonstrukciju niza postojećih cesta. Završili smo kanalizacijski sustav Slano, financiran iz eu fondova. U tijeku su radovi na izgradnji 14 kilometara dugog kanalizacijskog voda u naseljima Slađenovići, Kručica, Banići, financirani eu sredstvima. Godinu smo završili potpisom milijun eura vrijednog ugovora eu fondova za projekt Primorske zavičajne kuće, a koji će se realizirati početkom 2017. godine, Knežev dvor je pri samom kraju obnove, a početkom godine smo završili operativnu rivu. Ishodovali smo i građevinsku dozvolu za vodoopskrbni sustav Majkova, a projektira se vodoopskrbni i kanalizacijski sustav naselja Doli i Smokvina. To je za općinu naše veličine ogroman broj projekata pa možemo reći da je godina bila vrlo zahtjevna i izazovna. Što se tiče sredstava iz eu fondova, već smo godinama na prosjeku od preko milijun eura godišnje, po čemu smo jedna od uspješnijih hrvatskih općina. Uz to, stalno pripremamo i kandidiramo nove projekte. U 2017. slijedi nam i natječaj za izgradnju središnjeg Trga hrvatskih velikana u Slanome. Očekuje nas rad na cesti u obuhvatu marine od rive do groblja, kao i izgradnja komunalnih privezišta. Želimo završiti kanalizaciju Rađenovići-Kručica-Banići-Poslovna zona, a očekuje nas rekonstrukcija nekoliko cesta te dva raskrižja, Slano-Brnakovo i Doli. Odlično surađujemo sa ŽuCom, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama. Radimo na više frontova i to se u konačnici vidi – izjavio je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Za nas je 2016. godina bila uspješna, a očekujemo da će 2017. biti još bolja. U idućoj godini očekuje nas puno posla oko fondova Europske unije, budući da su nam odobrena sredstva za projekt ‘Povijest u zrnu soli’ u iznosu od 61,6 milijuna kuna. To je sedam ili osam puta veći iznos nego naši izvorni prihodi. Imat ćemo dodatna zapošljavanja, a već imamo tim koji je oformljen. Kako će se taj projekt realizirati i u 2018. godini, nadamo se da će nam i ona biti uspješna. Što se tiče infrastrukture, riješili smo vodoopskrbu dijela Pelješca, a završili smo i dio kamenog popločenja Stona ispred Kneževa dvora. Pri kraju je obnova Crkve svetog Vlaha, koja je bila oštećena u potresu 1996. godine. Vjerujem da ćemo nakon dvadesetak godina otvaranje Feste svetog Vlaha imati u samoj crkvi. Jedan od najznačajnijih, ali i najljepših objekata koji se nakon dugo vremena gradi je obala u Luci Ston, koja je na ponos našem kraju. Financira se sredstvima Općine Ston, Županijske lučke uprave te Ministarstva pomorstva. Bilo je puno manjih zahvata na uređenju ili opremanju, kao što su boćarski tereni u nekoliko mjesta. Pomagali smo brojne aktivnosti, od protupožarnih prosjeka do nerazvrstanih cesta. Gdje god su se javila opravdana traženja mještana tu smo intervenirali. Nakon dugo vremena radi se kanalizacijski sustav Hodilje – Mali Ston – Luka. Taj se zahtjevan projekt zaštite akvatorija Malostonskog zaljeva financira sredstvima Hrvatskih voda 90 posto, a Općine Ston 10 posto. Osim toga, 2017. godina je izborna godina, a birači će prepoznati i reći jesmo li odradili dobar posao – rekao je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist