Aktualno

Zeleni poručili: Stare studije u smeće!

Zeleni poručili: Stare studije u smeće!

Točno u podne, ispred zgrade HEP-a u Zagrebu održana je tiskovna konferencija i performance Zelene akcije – “Jučer Lešće, danas Ombla, sutra Kosinj – Bacite stare studije o utjecaje na okoliš u smeće!”.

– Tražimo od Vlade RH da se studije utjecaja na okoliš koje nisu napravljene prema važećim standardima i zakonima, a svakako one starije  od dvije godine, ponište jer ćemo i dalje imati ovakve štetne posljedice na prirodu, okoliš i lokalno stanovništvo. Također tražimo da se poduzmu mjere sanacije štete na rijeci Dobri, te da se odustane od gradnje HE Ombla i HE Kosinj – izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Aktivisti su donijeli plavi kontejner za papir na kojem je pisalo „Za stare studije“ i u koji su ubacili studije za HE Lešće na Dobri, HE Ombla na Ombli i HE Kosinj na Lici, s ciljem da upozore kako HEP gradi hidroelektrane s akumulacijama u krškom području temeljem zastarjelih i loših studija utjecaja na okoliš, čime se stvaraju trajne štete u prirodi i okolišu, ali i veliki troškovi.

U Akciji su sudjelovali i Dubrovčani Ljubica Matović i Marin Pavlović.

Ljubica Matović iz Rožata rekla je kako su predstavnici Vlade RH, kao i predsjednici države , sadašnji i bivši, zadivljeni lijepim gradom  Dubrovnikom, zaštićenim od UNESCO-a, vole ga svima pokazivati, i dovoditi razne strane dužnosnike, te neka sada i zaštite taj grad djelima a ne riječima i odustanu od izgradnje HE Ombla. U dokumentima projekta HE Ombla piše i da se hidroelektrana ne nalazi u trusnom području, te da brana i podzemna akumulacija ne povećavaju opasnost od potresa, a područje Dubrovnika je u potresu najugroženijem području u Hrvatskoj.
– Mi se ne osjećamo sigurno i ne vjerujemo dokumentima koji pišu ovakve neistine – dodala je Matović.

Marin Pavlović iz Komolca izjavio je kako osim što je HE Ombla projekt štetan po prirodu i okoliš,  također je i tehnički rizičan  te ekonomski neisplativ, što je zaključeno u Studiji o ekonomskoj isplativosti koju su, u rujnu 2011. godine izradili neovisni konzultanti za EBRD. Projekt može biti ekonomski isplativ samo ukoliko se znatno sufinancira iz državnog proračuna ili ukoliko se cijena električne energije poveća nekoliko puta. HE Ombla se ekonomski isplati samo uz izvoz vode na međunarodno tržište i za golf igralište na Srđu.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist