Zanimljivosti

ZBOGOM, FISCHERU! Preminuo izumitelj tipli

ZBOGOM, FISCHERU! Preminuo izumitelj tipli

Artur Fischer, poznati njemački izumitelj, preminuo je nedavno u 96. godini života. Mnogi će reći da im njegovo ime ne znači ništa, no njegovi izumi bili su prisutni u svakom domu. O njemu dovoljno govori rečenica koja kaže: ” Ono što je Bill Gates bio za osobna računala, to je Fischer bio za uradi-sam popravke u kućama”.

Fischer je čovjek s više od 1.100 patenata, po čemu je premašio i mnogo čuvenijeg Thomasa Edisona, a među njegovim patentima svakako je najpoznatiji – tipl, prenosi Net.hr. Ideju za svoj najpoznatiji izum Fischer je dobio krajem pedesetih godina prošlog stoljeća kada je neuspješno pokušao pričvrstiti sliku na zid. Tada su postojali ‘tipli’ ali su bili od drveta i držali su slabo, pogotovo u tada mekanim zidovima odloženim žbukom. Nakon nekog vremena na pamet mu je pala konstrukcija od plastike koja se uvrtanjem vijka širi i dodatno učvršćuje u podlogu. Fischer je po zanimanju bio bravar, a prvi izum koji je patentirao smislio je kada je 1947. želio fotografirati novorođenu kćer.

“Zaintetresiran sam za svaki problem za koji mogu smisliti rješenje”, rekao je Fischer za njemački časopis Technology Review 2007. godine. Prije dvije godine Europski patentni ured dodijelio mu je nagradu za životno djelo.

Kako su njegovi izumi doživjeli pozitivna iskustva kod klijenata, 1948. osnovao je vlastitu tvrtku, već spomenutu Fischer-Werke koja i danas diljem svijeta ima 42 podružnice s četiri tisuće zaposlenih, a svojih 14 tiusća proizvoda prodaje u više od stotinu zemalja.

Foto: www.youtube.com

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist