Kultura

ZBOGOM ‘BOTTLEMAN’ Preminuo virtuoz koji je svojom glazbom oduševljavao Dubrovčane

ZBOGOM 'BOTTLEMAN' Preminuo virtuoz koji je svojom glazbom oduševljavao Dubrovčane

Zoran Madžirov, makedonski glazbenik, udaraljkaš, skladatelj te izumitelj ‘Bottlephone’ instrumenta, koji je pred nekoliko godina svojom glazbom na ulazu u Grad oduševljavao Dubrovčane, preminuo je u utorak 9. svibnja od posljedica prometne nesreće.

Madžirov je, naime, početkom listopada 2016. godine teško ozlijeđen u prometnoj nesreći u Makedoniji, nakon čega je pao u komu te je nakon sedam mjeseci borbe za život.

Ovaj 49-godišnji zaljubljenik u glazbu, umjetnost i Dubrovnik rođen je u Strumici, a u svojoj bogatoj karijeri imao je priliku svirati s velikanima kao što su Tina Turner, Sting, Michael Jackson, Tito Puente, Harry Belafonte, Tommy Emmanuel te rock grupa Scorpions. Ostali su zabilježeni njegovi nastupi u Burj Al Arabu, Svjetskom trgovinskom centru, Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. te Atlanti 1996. godine, njujorškom Le Cirqueu…

Izumitelj je tzv. bottlephonea, instrumenta sastavljenog od niza boca raznih oblika i veličina, koje proizvode različite tonove. Izumio ga je 1987. godine tijekom studija modernih udaraljki na Sveučilištu u Munchenu, na jednoj zabavi u društvu s prijateljima. S Edinom Karamazovim I Sašom Dejanovićem iste je godine utemeljio sastav Les Barons Karamazoff.

U karijeri je objavio četiri albuma: ‘Bottling Jazzy’ 2006., ‘Roots On A Roof (Balkano Nuevo) 2010., ‘Bottling Classic’ 2011. te ‘Bottlephonia Baroque’ 2011.

Foto: Facebook

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist