Aktualno

Zbog zastava Grad podnio kaznenu prijavu

Zbog zastava Grad podnio kaznenu prijavu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić oštro je osudio vandalski čin skidanja i bacanja zastava Grada Dubrovnika koji se dogodio u noći sa 8. na 9. travnja.

Grad Dubrovnik je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku i Policijskoj upravi Dubrovačko-neretvanskoj uputio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja,  navodi se na stranicama grada.  Priopćenje gradonačelnika Vlahušića  prenosimo u cijelosti:
 
 
– Barjak s likom Sv. Vlaha, službena zastava opisana u Statutu Grada Dubrovnika i istaknuta na gradskim mirima i institucijama ponos je svih Dubrovkinja i Dubrovčana. Zastava Grada Dubrovnika predstavlja štovanje našeg parca koji Grad nosi na dlanu dulje od tisuću godina, koliko dugo se i njegovi građani uzdaju u njegovu zaštitu, u dobru i zlu. 

Skidanje zastave Sv. Vlaha, a ponajviše njeno gužvanje i odbacivanje predstavlja krajnje neprimjereno ponašanje i duboku uvredu tradiciji i nazorima Dubrovnika i njegovih građana, u kojem se nepoštivanje Sv. Vlaha ne pamti. Za slobodu isticanja zastave s likom sveca zaštitnika se borilo i umiralo, u kontekstu dugih 1040 godina štovanja prije tek dva desetljeća, kada je istaknuti barjak Sv. Vlaha uz bok hrvatskoj trobojnici davao snagu i nadu u pobjedu braniteljima suočenim sa smrtnom opasnosti i nadmoćnijim neprijateljom.

Upravo zajednica dvaju zastava iznad zidina, tvrđava i službenih institucija, zastava Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika, i danas svjedoči neraskidivu povezanost Dubrovnika s maticom domovinom, ali i jedinstvenost našeg Grada koja se stvarala stoljećima predanog zalaganja i vjere. Očekujemo da će nadležne institucije kojima je ovaj nemili događaj prijavljen prepoznati važnost brzog pronalaska počinitelja za koje sam uvjeren da su neodgovorni pojedinci, nesvjesni značaja Sv. Vlaha i barjaka s njegovim likom. 

Za razliku od čestitih i poštenih Dubrovkinja i Dubrovčana, koje bez obzira na naciju, vjeru i političko opredjeljenje pogled na barjak Sv. Vlaha ispunjava ponosom i povezuje s Gradom, vandali koji su bili spremni oskvrnuti simbol parca Dubrovnik vide tek kao svojinu u kojoj ništa izvan njihova trenutnog područja interesa nije sveto, pa ni žrtve i tradicije kojima je protkana zastava Sv. Vlaha. U tradiciji Dubrovnika za takvo ponašanje nije bilo mjesta pa ga nema ni danas niti će ga biti u budućnosti!- navodi se u propćenju gradonačelnika Vlahušića. 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist