Aktualno

Zbog požara na Korčuli i Pelješcu zatražena mobilizacija Fonda solidarnosti EU

Zbog požara na Korčuli i Pelješcu zatražena mobilizacija Fonda solidarnosti EU

Hrvatski europarlamentarci zatražili su mobilizaciju Fonda solidarnosti EU.

Naime, najprije je Tonino Picula poslao prioritetno pitanje Europskoj komisiji u kojem je zatražio hitnu pomoć za požare na Korčuli i Pelješcu, a zatim se obratio i Corini Crețu, povjerenici za regionalni razvoj u čijoj je nadležnosti upravljanje Fonda za solidarnost EU.

– Obraćam vam se kao povjerenici zaduženoj za raspolaganje sredstvima iz Europskog fonda za solidarnost koja se koriste kao pomoć zemljama članicama pogođenima prirodnim katastrofama, uz molbu za hitnim uspostavljanjem komunikacije s hrvatskim vlastima na tehničkoj razini, a u cilju pružanja pomoći u procjeni i otklanjanju posljedica prirodne katastrofe koja je zadesila jug zemlje! Budite uvjereni da će Vaši napori i potpora zemljama pogođenima prirodnim katastrofama biti iznimno cijenjeni kao još jedna potvrda solidarnosti unutar europske obitelji“, napisao je Picula.

U pismu je upozorio da su unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta, sva tri požara na otoku Korčuli i Pelješcu još uvijek aktivna a gašenje bi moglo potrajati danima zbog ekstremno visokih temperatura – napisao je Pucula, podsjetivši da se Fond solidarnosti EU može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice na njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života.

– Prema novoj uredbi o Fondu solidarnosti Europske unije uveden je poseban prag od 1% regionalnog BDP-a za najudaljenije regije, što otoci svakako jesu. Također, jedan od glavnih ciljeva Fonda je hitno vraćanje u uporabnu funkciju infrastrukture i postrojenja iz područja energetike, pitke vode, telekomunikacija, transporta i zdravstva – naveo je zastupnik u svojem apelu.

Potom su i europarlamentarci HDZ-a i HSS-a zatražili mobilizaciju Fonda solidarnosti, a Dubravka Šuica će poslijepodne obići požarište na Pelješcu.

– Situacija na terenu je kritična i bit će potrebna sva moguća sredstva za sanaciju ugroženih područja. Hrvatska je već koristila ovaj mehanizam za prošlogodišnje poplave u Slavoniji i nevrijeme u Gorskom kotaru, a očekujem da će Europska komisija i u ovom slučaju pozitivno reagirati jer su štete ogromne, posebno imajući u vidu da se radi o udaljenim područjima kao što su otok i poluotok. Nadam se da će i službene vlasti Republike Hrvatske uputiti zahtjev Komisiji za mobilizaciju Fonda solidarnosti – izjavila je Šuica i dodala da će u popodnevnim satima obići požarište na Pelješcu zajedno s lokalnim dužnosnicima.

Fond solidarnosti Europske unije osnovan je kako bi se odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s pogođenim regijama. Nakon što se sredstva stave na raspolaganje, pomoć se isplaćuje odmah u jednom obroku nakon potpisivanja sporazuma između Komisije i države korisnice.

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist