Grad

ZBOG ILIJINE GLAVICE HAKOM kaznio Vlahušića s 50 tisuća kuna

ZBOG ILIJINE GLAVICE HAKOM kaznio Vlahušića s 50 tisuća kuna

Što je točno Grad Dubrovnik 2014. godine, (u to vrijeme predvođen gradonačelnikom Androm Vlahušićem) napravio da je Vlahušić ‘zaradio’ kaznu od 50 tisuća kuna za koju javnost ne zna?

Odgovor na to pitanje DuList čeka već tjednima od nadležnih tijela, a pojednostavljen odgovor je – ništa. Odnosno bolje je pitanje što je trebalo napraviti, no bivši gradonačelnik je odlučio ignorirati. Naime, prema informacijama objavljenim na samim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u moru nepravilnosti koje su se ispreplele oko predizborne izgradnje raskrižja na Ilijinoj glavici našao se i prijepor oko polaganja infrastrukture u vlasništvu Ht-a. Svi oni s pamćenjem malo dužim od zlatne ribice sjetit će se koliko se Ilijina glavica radila ‘na vrat na nos’, a u cijeloj epopeji skrila se i ‘kaznica’ od 50 tisuća kuna za samog Andra Vlahušića, protiv koje je, po svemu sudeći Grad Dubrovnik podignuo upravni spor.
‘Odgovornoj osobi 50 tisuća kuna kazne’

Naime, prema rješenju koje je postalo izvršno 28. travnja 2014. godine, a koje je zakopano u bespućima tzv. ‘deep weba’, (u ovom slučaju baze podataka HAKOM-a), Grad Dubrovnik trebao je ‘izvršiti premještanje i zaštitu odnosno izgradnju nove elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme u Dubrovniku, raskrižje Ilijina Glavica, prema tehničkom rješenju Hrvatskog Telekoma d.d. do zaključno 15. listopada 2014’, a u slučaju da to ne napravi ‘odgovornoj osobi u Gradu Dubrovniku izreći će se novčana kazna u iznosu 50 tisuća kuna’.

HAKOM u svom obrazloženju odluke navodi kako je ‘rješenjem Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije od 12. ožujka 2014. investitoru Gradu Dubrovniku naloženo je da o vlastitom trošku izvrši premještanje i zaštitu elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme Hrvatskog Telekoma d.d. ugrađene u raskrižju Ilijina Glavica u Dubrovniku, odnosno, da izgradi novu elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu prema tehničkom rješenju HT-a’. Grad Dubrovnik, odnosno Andro Vlahušić to rješenje je ignorirao, a kako se navodi u obrazloženju HAKOM-a, ‘obavljenom provjerom postupanja prema rješenju od 9. lipnja 2014. te od 16. lipnja 2014., inspektor elektroničkih komunikacija utvrdio je da Grad Dubrovnik nije postupio po izvršnom rješenju u ostavljenom roku niti je započeo s izvođenjem radova do dana donošenja ovog rješenja’. Zbog zabrane radova tijekom glavne turističke sezone od 15. lipnja do 15. rujna 2014., Grad je dobio produljenje roka do spomenutog datuma 15 listopada te godine, no čini se kako ni taj rok nije ispoštovan.
HAKOM: nema žalbe, samo tužba

Dok iz Grada Dubrovnika do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor na ovu temu, u roku od samo jednog dana očitovao se HAKOM. Njihov administrativni odgovor doduše nije rekao ništa u jednu ruku, ali u drugu odgovorio je na sva otvorena pitanja. Naime, kako navode u svom odgovoru ‘sukladno zakonskim ovlastima inspektori HAKOM-a provode postupak inspekcijskog nadzora te u slučaju utvrđenih nepravilnosti rješenjem nalažu da se takve nepravilnosti otklone u određenom roku.

U slučaju da izvršenik ne izvrši obveze iz rješenja u ostavljenim rokovima, inspektor HAKOM-a može odgovornoj osobi izvršenika izreći novčanu kaznu (upravnu mjeru) u određenom iznosu. U slučaju daljnjeg neizvršenja obveze može biti izrečena nova novčana kazna (upravna mjera) u dvostrukom iznosu. Po konačnosti i izvršnosti rješenja ista se dostavljaju na naplatu Financijskoj agenciji (FInA-i)’, istaknuli su iz te agencije te dalje nastavili: – U konkretnom slučaju, zbog zaštite osobnih podataka, u smislu članka 11. stavka 2. Zakona o općem upravnom postupku, kao i sudskog postupka koji je još uvijek u tijeku, nismo u mogućnosti pružiti detaljnije informacije – navode iz te agencije.

Iz njihovog odgovora jasno proizlazi kako je jedna strana u ovom postupku pokrenula Upravni spor, a koja je to strana lako je zaključiti iz pouke o pravnom lijeku u samom rješenju od 27. lipnja 2014. godine. Naime, HAKOM je tamo poručio Vlahušiću kako se protiv rješenja o kazni od 50 tisuća kuna ne može žaliti, ali ono što može je pokrenuti upravni spor. Vrijedi napomenuti kako pokretanje tog spora nije odgađalo izvršenje rješenja što znači da je Vlahušić najvjerojatnije morao platiti spomenutih 50 tisuća kuna kazne. Za koju javnost nikad nije saznala. Dosada.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist