Županija

ZAVRZLAME OKO KONCESIJE U UVALI Hoće li Kraljević tužiti Županiju?

ZAVRZLAME OKO KONCESIJE U UVALI Hoće li Kraljević tužiti Županiju?

Jeste li poništili koncesiju s postojećim koncesionarom, s kojim je ugovor sklopljen do 2019. godine. Mislim da se prvo treba poništiti taj ugovor da bi se mogao sklopiti novi s novim koncesionarom – upitala je vijećnica Mira Buconić, a sve vezano za dodjelu koncesije u Uvali Lapad na koncesijskom području IV, gdje ugovor ima tvrtka Magros.

To je na samom početku Skupštine istaknuo i vijećnik Ivo Karamatić.

Nadležni pročelnik Ivo Klaić istaknuo je kako je točno da je 2004. godine donesena odluka o koncesiji, koja je imala niz tužbi, žalbi i rješenja. No, konačna je odluka Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je tu odluku i poništilo.

– Odluka ministarstva je konačna i izvršna tako da je po pitanju te koncesije u pravnom smislim situacija jasna – istaknuo je Klaić.
Tijekom rasprave Ivo Karamatić istaknuo je kako nije siguran je li sklapanje ugovora s novim koncesionarom pravno valjan posao.

– Mislim da mnogima ovdje ništa nije jasno. Kad se pogledaju članovi uprave ovih poduzeća nekima bude malo i jasnije – istaknuo je Karamatić, dodavši kako onaj koji dobije na natječaju očekuje i da se s njim potpiše ugovor te da je to pravno valjan posao.

– E to meni stvara dileme – je li to pravno valjan posao – istaknuo je Karamatić, dodavši kako je od 2004. godine ovo pravna trakavica koja se poteže po raznim sudovima.

– Postavljam pitanje je li ovo pravno čisto i utemeljeno – ističe Karamatić, koji je tražio skidanje točke s dnevnog reda kako županija, ali i država ne bi snosili i financijske posljedice.

– Te 2004. godine falila je jedna ruka i ta ruka je bio Vedran Kraljević. Kad je došla nova vlast na čelu s Mirom Buconić, stalno su bili problemi oko Kraljevića, oko te koncesije, oko investiranja… Sve tri godine smo se bavili Kraljevićem. Ne bi bilo dobro da upadnemo u probleme, a svi dobro znamo Kraljevića. Ako je sve čisto, izglasajmo ovo, ali tu nažalost ništa nije čisto kad je on u pitanju – istaknuo je vijećnik Stipo Gabrić Jambo.

Vijećnik Niko Šalja upitao je je li Kraljević i dalje plaća koncesiju.

– Za sve dane koje je to koristio on je sve uplatio – odgovorio je Ivo Klaić, dodavši kako se takvo pitanje ne može postavljati kad se zna kako je odluka donesena te da on nikad nije upisan u registar koncesija.

– Samo je pitanje je li i sad tamo i je li platio koncesiju i za 2014. – pitao je Šalja.

– Donesimo odluku pa nek se tuži – dobacio je iz klupe Jambo.

 

– Pouzdajem se u argumente i Ministarstva i našeg upravnog odjela. Naravno da to može proizvesti određeni spor, ali stalno smo u sporovima – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić, dodavši kako se spor koji traje 12, 13 godina treba negdje presjeći.
Odluka je donesena uz sedam suzdržanih glasova.

Inače, područje Uvale Lapad, točnije koncesijska područja I i VI daju se u koncesiju zajednici ponuditelja koju čine tvrtke Dubrovački zalasci sunca iz Dubrovnika, te Mucić & Co i Hotel Katarina iz Dugopolja. Na natječaj za dodjelu koncesija u Uvali Lapad pristigle su ukupno četiri ponude, no ponuda zajednice ponuditelja ocijenjena je kao najpovoljnija. Stalni dio godišnje koncesijske naknade za oba koncesijska područja iznosi nešto manje od dva milijuna kuna, dok je promjenjivi dio 3,44 posto godišnjeg prihoda koji se ostvaruje od obavljanja djelatnosti na koncesijskom području.

 

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist