Kultura

Završni koncert Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja

Završni koncert Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja

Završni koncert Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja Dubrovačkog simfonijskog orkestra održao se ovu subotu u crkvi Male braće, a polaznici su pokazali publici znanja stečena šestodnevnim radom s britanskim dirigentom i profesorom dirigiranja, Colinom Mettersom.

Ovo je druga godina za redom da se ovakav seminar održava u Dubrovniku, a organizira se u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Fondom Lovro & Lilly Matačić. Sudjelovalo je ove godine jedanaest polaznika iz različitih zemalja  – četvoro iz Hrvatske, dvoje iz Velike Britanije, dvoje iz Srbije te po jedan iz Poljske, Francuske i SAD-a.

Colin Metters međunarodno je priznati dirigent i profesor dirigiranja sa svjetskom karijerom. Uz uspješnu dirigentsku karijeru, 1983. osnovao je prestižni studij dirigiranja na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu. Trideset godina obnašao je dužnost profesora i pročelnika studija dirigiranja Kraljevske glazbene akademije tijekom kojih je taj studij postao jedan od vodećih u svijetu. Premda i dalje predava na Kraljevskoj akademiji u Londonu u statusu profesora emeritusa te djeluje kao gostujući profesor na Glazbenoj akademiji u Krakowu, sada više vremena posvećuje održavanju majstorskih tečajeva s profesionalnim orkestrima diljem svijeta.

Na dirigentskom podiju, sudjelovali su svi polaznici seminara, dirigirajući Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji je izvodio djela Mendelssohna – ‘Hebridi’, uvertira ‘Fingalova spilja’ u h-molu, op. 26, Brittena – Jednostavna simfonija, op. 4,te Mozarta – Simfonija br. 35 u D-duru, K. 385 (Haffner).

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist