Kultura

Završio Festival znanosti 2016.

Završio Festival znanosti 2016.

Festival znanosti u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik peti je put zaredom održan u Dubrovniku od 18. do 23. travnja 2016. godine.

Tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Znanost i umjetnost“, a partneri u realizaciji programa bili su Institut za more i priobalje, Odjel za akvakulturu i Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Državni arhiv u Dubrovniku te Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Program Festivala započeo je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik predstavljanjem instalacije „Meduza“ autora Dubravke Tullio, akademske slikarice i muzejske pedagoginje te Ivana Mladošića, akademskog kipara. Instalacija na temu meduze odabrana je povodom obilježavanja pete obljetnice od smrti našeg velikog znanstvenika prof. dr. sc. Adama Benovića koji je tijekom svog istraživačkog rada veliku pozornost posvećivao upravo meduzama. Kao jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa na području znanosti izdvaja se upravo otkriće novih vrsta meduza u Jadranskom moru.

Nakon predstavljanja instalacije uslijedila su predavanja znanstvenika s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Dr.sc. Rade Garić održao je predavanje „Meduze“ u kojem su sudionici saznali više o građi i životnom ciklusu planktonskih žarnjaka, metodama istraživanja te najzanimljivijim vrstama. Cilj predavanja „Od mora riba do mora meduza“ dr.sc. Davora Lučića bio je ukazati na uzroke i posljedice sve češće pojave prekomjerne brojnosti želatinoznih organizama u Sredozemnom moru.

Nakon predavanja održane su edukativno-kreativne radionice pod vodstvom akademske slikarice i muzejske pedagoginje Dubravke Tullio. U radionici „Naslikajmo meduzu“ sudionici su tehnikom akvarela razlijevanjem boje po papiru igrom slučajnosti dobili oblik meduze. U radionici „Preobrazba od vrećice do meduze“ sudionici su izrađivali meduze od plastičnih vrećica te ih na taj način ponovno iskoristili.

Drugog dana Festivala znanosti održano je predavanje „Identifikacija bojila na povijesnom tekstilu 18.719. stoljeća iz Dubrovnika“ na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Nakon predavanja uslijedio je obilazak radionice za restauraciju tekstila, koja djeluje u sklopu Odjela.

Trećeg dana Festivala znanosti sudionici su uz stručno vodstvo prošetali kroz izložbu „Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture“ u Državnom arhivu u Dubrovniku. „Artizam mekušaca“ bila je tema predavanja četvrtog dana Festivala, koje je održano na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku.

U petak, 22. travnja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održane su radionice „Naslikajmo meduzu“ i „Preobrazba od vrećice do meduze“ pod vodstvom akademske slikarice i muzejske pedagoginje Dubravke Tullio.

Ovogodišnji Festival znanosti u Dubrovniku završio je u subotu, 23. travnja programom „Robo.DU Day“ koji je uključio niz predavanja i radionicu na temu robotike i novih tehnologija.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist