Županija

Završen projekt zaštite riječne kornjače

Završen projekt zaštite riječne kornjače

Završen je projekt zaštite riječne kornjače koji se tijekom 2014. i 2015. godine provodio na području ekološke mreže Natura 2000 Sniježnica i Konavosko polje.

Projekt ‘Zaštita riječne kornjače (Mauremysrivulata)’ provela je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom – Hyla (HHD HYLA).

Javna ustanova prijavila je projekt na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i eneregetske učinkovitosti (FZOEU), čime su odobrena sredstva za sufinanciranje. Ukupni troškovi projekta iznosili su 69.537,00 kuna, dok je FZOEU sufinancirao 80 posto.

Populacijskim istraživanjima koja su se provodila od 2012. potvrđeno je da je populacija riječne kornjače Mauremys rivulata u Konavoskom polju stabilna.

Prilikom detaljnog reprodukcijskog istraživanja riječne kornjače gravidne ženke prebačene su u Centar za ex-situ zaštitu vodozemaca i gmazova Zoološkog vrta Grada Zagreba. Sveukupno se izleglo 17 mladunaca riječne kornjače, kojima je praćen rast i razvoj. Ženke su vraćene u kolovozu 2014. točno na mjesto odakle su izuzete, a mladunci u jednu od lokava Konavoskog polja u lipnju 2015.

Sustavnim populacijskim istraživanjem riječne kornjače u Konavoskom polju i okolici Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji sa stručnjacima iz društva HHD – Hyla, prikupljeni su izrazito vrijedni podaci, koji su pridonijeli boljem očuvanju i zaštiti ove vrste prisutne u Republici Hrvatskoj. Osim toga, istraživanje je prošireno i na jedinke barske kornjače Emys orbicularis.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist