Kultura

ZAVRŠAVAJU 67. IGRE Nagrada Orlando za dramski ansambl ‘Othella’, Semenenka i Firstovu, posebno priznanje mariborskom baletu

ZAVRŠAVAJU 67. IGRE Nagrada Orlando za dramski ansambl 'Othella', Semenenka i Firstovu, posebno priznanje mariborskom baletu

Prestižnu nagradu Orlando Hrvatske radio televizije, koja se već četiri desetljeća dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena umjetnička ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara, ove će godine dobiti predstava Othello u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Boban, te mladi ruski virtuoz, violinist Aleksey Semenenko i te klaviristica Inna Firstova.

U Festivalskoj palači u Dubrovniku, na sjednici Vijeća nagrade Orlando prihvaćene su odluke ocjenjivačkih sudova. Ocjenjivački sud za dramski dio programa DLJI radio je u sastavu Hrvoje Juvančić, Petra Jelača i Mare Sesardić, a za glazbeni dio programa u sastavu Goran Merčep, Dubravka Tomšić i Maroje Brčić. Glazbeni žiri je dodjelio i posebno priznanje Baletu Slovenskog narodnog gledališča Maribor za višegodišnje umjetničke dosege u programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Podsjećamo da je HRT četrdesetu godišnjicu nagrade Orlando i svoju suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama koje prati od samih početaka, obilježio ne samo dokumentarnim filmom “Igre od Orlanda” koje se prikazuju večeras na 3. programu HTV-a, nego i istoimenom izložbom u palači Sponza u Dubrovniku, te odabranim arhivskim programom “HRT pamti Dubrovačke ljetne igre u ljetnom kinu Slavica.

Svečana dodjela nagrade Orlando, održat će se večeras kao uvod u gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz solistice Valentinu Fijačko Kobić i Dubravku Šeparović Mušović, te kvartet Henschel koji će uveličati zatvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatska radio televizija izravno će prenositi koncert s početkom u 22,00 sata na 3. programu HTV-a i 3. programu HR-a.

Nagrada Orlando za Alekseya Semenenka i klaviristicu Innu Firkovsku – obrazloženje žirija:

Nakon što je prisustvovao i odslušao sve koncerte glazbenog programa 67. dubrovačkih ljetnih igara, ocjenjivački sud nagrade Orlando HRT-a za glazbeni dio programa u sastavu: Goran Merčep – predsjednik, te Dubravka Tomšić i Maroje Brčić – članovi, za najbolju glazbenu izvedbu na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando: violinistu Alekseyu Semenenku i klaviristica Inni Firsovoj.

U ovogodišnjem glazbenom programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara briljantnim nastupima zabljesnuli su mladi, tek stasali umjetnici, laureati uglednih međunarodnih natjecanja okupljeni u ciklusu nazvanom «U susret budućnosti». Svježim, energičnim izvedbama i zrelim umjetničkim pristupom fascinirali su glazbene sladokusce u Kneževu dvoru te time postali najugodnije iznenađenje 67. dubrovačkih ljetnih igara.

Dojmljivom umjetničkom osobnošću istaknuli su se violinist Aleksey Semenenko i klaviristica Inna Firsova, čiji je prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama s djelima Franza Schuberta, Ernesta Chaussona, Edvarda Griega i Pabla Sarasatea odisao duboko promišljenom izvedbom i vrhunskom lakoćom zajedničkog muziciranja.

Semenenko je strasnom i bravuroznom interpretacijom sonate br. 3 Eugèna Ysayea za violinu solo oduševio ocjenjivački sud, ali i dubrovačku publiku, te potvrdio ugled jednog od najboljih violinista svojega naraštaja.

To dvoje mladih umjetnika na dubrovačku pozornicu dolaze okićeni mnogobrojnim međunarodnim nagradama i reputacijom jednog od najboljih mladih dueta, što su i dokazali svojim uspješnim nastupom na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nagrada za dramski ansambl ‘Othella’ – Obrazloženje:

‘Othello’ je izniman i uočljivo natprosječan umjetnički doseg cjelokupne stvaralačke skupine okupljene oko predstave. Redateljica Ivica Boban vješto je iskoristila sve scensko prostorne planove i izražajne mogućnosti prostora Lovrijenca. Ogoljavajući dramaturški Shakspearea do prirodnosti dobra i banalnosti zla, a zatim ga prilagođavajući duhu vremena sažetošću, dinamikom i izrazitom vizualnošću, s iznimnom je lakoćom i elegancijom ponudila gledatelju sve ono što kazalište u svojoj srži i jest: i gluma i pokret i glazba.

Izniman glumački ansambl predvođen je klasičnom scenskom karizmom i impostacijom osjećajnih stanja glavnog lika koje pokazuje Dragan Despot kao Othello, a zatim i Rakanom Rushaidatom kao Jagom u snažnoj, ali i preciznoj, filmski uvjerljivoj glumačkoj izvedbi, dok mlada Anja Đurinović kao Desdemona uz lepršavu glumačku svježinu pokazuje i vrhunsku tjelesnu artikulaciju. I ostatak glumačke postave, svojom ujednačenošću i očitim naporom oko svakog detalja, tijekom predstave lakoćom zadobiva pozornost gledatelja koji bivaju snažno uvučeni u kompaktnu scensku igru.

Nagrada Orlando dodjeljuje se predstavi „Othello“ jer je postavljena u tradiciji najboljih dramsko ambijentalnih dosega Dubrovačkih ljetnih igara, ali je pri tome i svojom sažetošću i izravnom jasnoćom izričaja posve u duhu današnjeg vremena. Predstava je to koja vraća nadu u repertoarno hrvatsko kazalište.

Posebno priznanje baletu Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora – obrazloženje:

Ocjenjivački sud nagrade Orlando HRT-a za glazbeni dio programa Dubrovačkih ljetnih igara u sastavu: Goran Merčep – predsjednik, te Dubravka Tomšić i Maroje Brčić – članovi, odlučio je dodijeliti posebno priznanje nagrade Orlando ansamblu Baleta Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora zaokuplja pozornost gledateljstva na Dubrovačkim ljetnim igrama još od svojega prvog gostovanja godine 1999. s Tangom, zatim Romeom i Julijom, Opasnim vezama, Rekvijemom za dvije stolice i Stabat Mater te, na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama, s Carmen i premijerno izvedenim Poslijepodnevom jednog fauna.

Vrhunsko plesačko umijeće ansambla, maštovite koreografije i visoki umjetnički dometi konstanta su višegodišnjih nastupa baleta SNG-a na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist