Zanimljivosti

Zavod za javno zdravstvo objavio brošure o cijepljenju

Cijepljenje

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputili su obavijest kako su objavljene dvije brošure u vezi cijepljenja.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Republika Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju cijepljenja. Cijepljenje je najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća i cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti. Prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama koristi cijepljenja uvelike nadmašuju potencijalnu štetu.

U Hrvatskoj je nažalost sve prisutnija antivakcinalna kampanja koja za posljedicu ima i pad broja cijepljene djece u određenim područjima. To može dovesti do velikog porasta broja oboljelih od bolesti protiv kojih se cijepimo s posljedičnim teškim komplikacijama, pa i smrtnih slučajeva.

Zbog svega navedenoga naš Zavod je odlučio izdati dvije brošure na temu cijepljenja. Brošura ‘Cijepljenje – istine i zablude’ namijenjena je zdravstvenim radnicima, kako bi što kvalitetnije i jednostavnije odgovorili na pitanja roditelja i pacijenata. Upravo za roditelje, ali i za sve koje zanima ova tema, osmišljena je druga brošura ‘Cijepljenje – pitanja i odgovori’.

U brošuri su dati odgovori na neka od najčešćih pitanja. Navodi u brošurama imaju izvore u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, pa ih treba razumjeti i u slučaju odbijanja cijepljenja. Zato je važno prihvatiti njihovu zabrinutost i argumentirano odgovoriti na njihove nedoumice.

U brošurama su obrađeni razlozi koji se često navode kao povod za odustajanje od cijepljenja. Demantirana je tvrdnja kako zarazne bolesti nestaju zbog većeg standarda i boljih uvjeta života, a ne zbog cijepljenja.

Ako se bolest i smatra iskorijenjena u određenoj zemlji, važno je održavati visoki stupanj procijepljenosti pučanstva jer uvijek postoji mogućnost unosa iz zemalja u kojoj je bolest još uvijek prisutna.

Epidemija zaušnjaka u Dubrovniku 2005. godine pokazala je da su oboljele one osobe koje zbog ratnih zbivanja nisu bile cijepljene ili su nepotpuno cijepljene.

Prema podacima iz Europske unije u posljednjih nekoliko godina, na 1.000 oboljelih od ospica, jedan umre, a na 5 oboljelih, jedna osoba bude hospitalizirana. Budući je 2010. i 2011. g. došlo do naglog porasta broja oboljelih od ospica u EU, Europska komisija izdala je preporuku o minimalnom 95%-tnom cijepnom obuhvatu.

U brošuri se još navode i komplikacije bolesti iz kalendara cijepljenja na koje smo pomalo i zaboravili, upravo jer su ove bolesti rijetke zahvaljujući cijepljenju (slika 1.). Zorni primjeri su deformiteti i smrti novorođenčadi zbog rubeole majke, sterilitet i gluhoća zbog zaušnjaka, te smrt zbog ospica i hripavca.

Tiskano izdanje brošure namijenjene roditeljima moći će se dobiti kod liječnika cjepitelja, dok se u pdf formatu može u svako doba pogledati na našim internetskim stranicama www.zzjzdnz.hr.”

Na grafikonu: Prosječan godišnji broj oboljelih od bolesti protiv kojih se cijepimo prije i nakon uvođenja cijepljenja (u petogodišnjim razdobljima)

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist