Hrvatska

Zašto pad broja nezaposlenih zapravo i nije ohrabrujući podatak?

Zašto pad broja nezaposlenih zapravo i nije ohrabrujući podatak?

Krajem kolovoza, ukupan broj nezaposlenih osoba spustio se na 213 340, što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine.

Posljednji podaci HZZ-a također kažu kako je ovo sedmimjesec zaredom da je broj nezaposlenih pao, no ovo ipak nije ohrabrujući podatak, navodi Limun.hr.

Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja. Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.).

U jesenskim mjesecima pred nama očekuje se povratak sezonskih radnika ponovno u status nezaposlenosti, a time i pogoršanje pokazatelja (ne)zaposlenosti na mjesečnoj razini. Više čitajte ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist