Aktualno

Zašto ne i vez iz Konavala uz pašku čipku i slavonski zlatovez?

Dubravka Šuica

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici o mogućnosti proširivanja oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije i na nepoljoprivredne proizvode. U raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica s obzirom da tradicionalni europski, a samim time i hrvatski proizvodi koji su nastali na bazi tradicionalnog znanja i tehnika čine dio kulturne baštine i bitan su element osiguranja rasta gospodarstava.

“Od poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dobila je neretvanska mandarina, istarski pršut, baranjski kulen, ali odnedavno i lički krumpir. Kada je riječ o nematerijalnoj kulturnoj baštini osim bračkog kamena, paške čipke, slavonskog zlatoveza bilo bi lijepo u toj skupini vidjeti i konavoski vez iz okolice Dubrovnika, a još je važnije podržati male poduzetnike. Neke projekcije govore da bi se tako stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta”, istaknula je Šuica.

Povjerenica Europske komisije Vera Jurova pozitivno se izrazila o ovom izvješću te je kazala kako će Komisija pomno razmotriti prijedlog Europskog parlamenta jer tu se radi o raznim obrtima od keramike, mramora, tapiserija, čipke, glazbenih instrumenta te niza drugih proizvoda koji su specifični u određenim regijama, a nije im dovoljno priznata autentičnost na europskoj razini.

Vrijedi istaknuti da je nematerijalna baština izravno povezana s lokalnim načinima života, osobito u ruralnim područjima, a pomoći će povećati ukupnu privlačnost područja, očuvanju lokalnih identiteta i promicati njihovu posebnost, kao i pogodnosti za turizam, kulturu, zapošljavanje i trgovine.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist