Zanimljivosti

Zašto baš krizanteme nosimo na grobove najmilijih?

Zašto baš krizanteme nosimo na grobove najmilijih?

Krizantema, lat. Chrysanthemum najčešće krasi aranžmane koje nosimo na posljednja počivališta svojih najmilijih.

Razlog tome je što je krizantema u našim krajevima jedno od rijetkih vrsta koje cvate upravo u studenom, zbog čega se njome ukrašavaju grobovi na blagdan Svih svetih. Tako je vremenom ovo šareno cvijeće osim zaštitnog znaka mjeseca studenog  postalo simbol smrti, žalovanja i tuge.

U Francuskoj je ukrašavanje grobova krizantemom postalo tradicionalno na zanimljiv način. Naime, na prvu godišnjicu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu tadašnji je francuski predsjednik Raymond Poincare naložio da se položi cvijeće na grobove svih preminulih u ratu. Obzirom da je datum bio 11. studenog, vrlo malo cvijeća bilo je u cvatu pa je upotrijebljeno više od 30.000 krizantema. Nakon tog događaja, krizanteme na grobljima postaju čest običaj.

Za razliku od Europe, krizanteme se u Aziji smatraju cvijećem sreće i prosperiteta. U Kini se krizantema najčešće poklanja za proslave rođendana, od nje se čak pravi i vino, dok  u Japanu predstavlja simbol carske obitelji. Osim toga, navodno ima i mnoga ljekovita svojstva pa se od nje prave čajevi za liječenje različitih tegoba.

I u drugim dijelovima svijeta krizantema ima simboličnu ulogu. Tako u SAD-u simbolizira poštenje i često se može pronaći kao ukras na vjenčanjima, a u Australiji se tradicionalno poklanja za Majčin dan.

Različite boje krizanteme također ukazuju na  Crvena krizantema simbolizira ljubav, bijela predanost onome kome se daruje, a žuta predstavlja tugu i žalost.

Izvor: zadovoljna.hr

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist