Aktualno

ZAŠTITA AUTOHTONIH PROIZVODA Kako predstaviti vlastitu unikatnu priču?

Tonino Picula okrugli stol

Završen je okrugli stol na na temu zaštite autohtonih dubrovačkih proizvoda kojega je protekla dva dana u Dubrovniku organizirao zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

Stotinjak malih i srednjih proizvođača s područja cijele Dubrovačko – neretvanske županije imali su se prilike upoznati s procedurama zaštite svojih proizvoda, čuti o problemima koje mogu očekivati, ali i načine kako ih izbjeći. Cilj dvodnevnog okupljanja bio je pomoći lokalnim proizvođačima uspješno plasirati svoje proizvode, olakšati im predstavljanje vlastitih unikatnih priča, osigurati dugotrajnu ekonomsku održivost te stvoriti dodatnu vrijednost za regiju i buduće generacije. Tijekom okruglog stola u petak, zastupnik Picula podsjetio je prisutne na izazove velikog i konkurentnog tržišta ali i prednosti koje nam se otvaraju i koje imamo neospornog kapaciteta iskoristiti.

– Dubrovnik je u mnogočemu primjer kojeg treba slijedi i vjerujem da će tako biti i sa zaštitom proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini oko koje moj Ured stoji svima na raspolaganju i nadalje – istaknuo je Picula.

Božica Rukavina iz Ministarstva poljoprivrede predstavila je prisutnima zakonski okvir zaštite proizvoda dok je Andrea Novaković iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika predstavila fondove na raspolaganju malim i srednjim proizvođačima uz poziv da se u svakom trenutku jave DURA-i za dodatne informacije te savjetovanje i pomoć pri pripremi projekata.

Odvjetnik Vukmir osvrnuo se na neobičan otpor koji smo kao društvo razvili prema pravu koje je važan instrument zaštite našeg vlastitog znanja i vještina čiju punu vrijednost moramo hitno početi cijeniti i vrednovati. Posljednji govornik, Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus, predstavio je Slow Food koncept i pokret te podsjetio da dubrovački proizvođači imaju veliku prednost zahvaljujući Jadranki Ničetić koja je detaljno istražila povijest dubrovačke gastronomije što je jedan od bitnijih dijelova kod zaštite proizvoda.

– Dubrovnik ima bogatu tradiciju s kojom dolazi prilika za njezino odgovorno stavljanje u gospodarsku funkciju – govori Picula.

Okrugli stol i radionice u Dubrovniku nastavak su inicijative koju je zastupnik Picula pokrenuo ove godine u ožujku kada je u Bruxelles pozvao male proizvođače iz dubrovačkog kraja da predstave svoje proizvode u Bruxellesu, a s sve s ciljem kako bi se što širem broju zainteresiranih proizvođača približile prednosti i procedura zaštite proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini na konkretnim primjerima već zaštićenih proizvoda.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist