Kultura

Zasjao čavlima ocrtani grb Republike

Zasjao čavlima ocrtani grb Republike

Obnovljena vrata Sponze ponosno su postavljena na ulazu u palaču i svojim prepoznatljivim čavlima ocrtanim grbom Dubrovačke Republike nakon pola tisućljeća od postavljanja zasjala starim sjajem.

Tim povodom ovog je petka otvorena izložba na kojoj su prikazane sve faze rada i konzervatorsko – restauratorski zahvati izvedeni u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, koji su pod vodstvom Romane Jagić trajali od travnja 2010. do travnja 2012. godine.
 
– Dugi niz godina se promišljala obnova i restauracija vrata od Sponze, jer potiču iz prve polovice XVI. stoljeća kada je i počela gradnja palače po projektima inženjera Paskoja Miličevića. Sponza je uvijek bila sjedište državnih, javnih i obrazovnih institucija i niza društvenih događanja u skoro 500 godina svog postojanja. Od 1952. godine ovdje je sjedište, nekoć Historijskog, pa Povijesnog i danas Državnog arhiva u Dubrovniku, kojeg mi Dubrovčani s punim pravom i ponosom nazivamo Dubrovački arhiv. Zašto je važno što su vrata Sponze restaurirana? Ona su jedino mjesto gdje možemo vidjeti grb Dubrovačke Republike u javnom prostoru prikazan. S druge strane, voditi računa o obnovi ovih vrata, kao i svih drugih objekata baštine, determinira nas kao društvo i građane ovog grada u odnosu prema onom najvrjednijem što imamo, što treba cijeniti i po svaku cijenu sačuvati. Ova vrata na određeni način to simboliziraju – kazao je ravnatelj Arhiva Ivo Venier, podsjetivši kako se u Sponzi čuva kompletan arhiv Republike, svakako jedan od najuređenijih i najbolje sačuvanih starih arhiva, usporediv s onima u Beču, Veneciji i Carigradu.
 
Uputio je posebnu zahvalu djelatnicima Hravtskog restauratorskog zavoda koji su radili na obnovi vrata, djelatnicima Konzervatorskog zavoda u Dubrovniku koji su motrili taj proces i Društvu prijatelja dubrovačke starine koje je cijeli projekt obnove financiralo.
– Mis smo u Društvu prijatelja sretni i ponosni što smo imali priliku sudjelovati u jednom ovakvom projektu kroz koji se ispunjava svrha i smisao našeg postojanja. Poznajući našu baštinu, bit ih još, bit će potrebe i mi smo uvijek tu da bi te potrebe pomagali i podupirali – kazao je Denis Orlić ispred Društva prijatelja dubrovačke starine.
Izložbu je u kao izaslanik ministrice kulture Andree Zlatar Violić otvorio ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder.
 
 
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist