Politika

ZARADA SA STRANE Euro-Šuica ‘zaboravila’ prijaviti naknade

Dubravka Šuica

Transparency International objavio je danas lako pretraživu bazu podataka integritywatch.eu o tome koliko svaki od 750 europarlamentaraca zarađuje “sa strane”, odnosno izvan Europskog parlamenta. Njih 352 nema nikakva druga primanja, a 398 zarađuje i izvan EP-a. Prema računici Transparency Internationala, oni ukupno zarade između 5,8 i 18,3 milijuna eura godišnje, prenosi Vecernji.hr

Svi zastupnici u Europskom parlamentu na početku mandata bili su dužni ispuniti formular pod nazivom “izjava o financijskim interesima”, ali u njemu nisu morali navoditi točne, već okvirne svote primanja koja imaju izvan EP-a. Tako netko tko ima, primjerice, dionice HT-a ulazi u kategoriju zastupnika koji ima dodatna primanja “između 0 i 500 eura”, pa ga Transparency International svrstava u tu kategoriju. Služba za odnose s javnošću Europskog parlamenta odmah je danas reagirala priopćenjem u kojem kaže kako “kvantitativan pristup (umjesto kvalitativnog) Transparency Internationala vodi prema općenitim i stoga nepoštenim zaključcima”. “Činjenica da visok broj europarlamentaraca sudjeluje u aktivnostima izvan ‘bruxelleskog mjehura od sapunice’ trebala bi biti nešto za pljesak, a ne za kritiku”, dodaje se u priopćenju EP-a.

Od 11 hrvatskih zastupnika u EP-u, petero nema nikakve dodatne prihode sa strane, a to su Biljana Borzan, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš i Ruža Tomašić.

Ivan Jakovčić je naveo da je kao privatni poduzetnik tijekom 2014. primao između 500 i 1000 eura mjesečno, i to kroz tvrtku Juniperus koja je u njegovu stopostotnom vlasništvu, no u formularu EP-a koji je morao ispuniti napisao je i ovu napomenu: “nakon početka obavljanja funkcije zastupnika ne namjeravam imati primanja redovitog tipa, tj. u obliku mjesečnog dohotka”. Transparency International svejedno ga smješta u kategoriju zastupnika koji sa strane zarađuje do 500 eura mjesečno.

Prema bazi podataka Transparency Internationala, Andrej Plenković zarađuje do 500 eura mjesečno, a TI ga svrstava u tu kategoriju jer ima dionice HT-a.

Ivana Maletić u kategoriji je zastupnika koji, prema bazi podataka TI-a, zarađuju između 500 i 1000 eura mjesečno. Maletić je u formularu EP-a navela da taj iznos dodatno zarađuje kroz pisanje, držanje predavanja i davanje stručnih savjeta. U formularu je također navela je u 3 godine prije ulaska u EP osim u Ministarstvu financija radila i u privatnoj tvrtki TIM4PIN d.o.o., koji djeluje kao centar za razvoj javnog i neprofitnog sektora.

Davor Ivo Stier u formularu koji je ispunio u EP-u navodi da prima između 500 i 1000 eura mjesečno kao predavač na Političkoj akademiji Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta te da uz to obavlja dodatni posao člana Upravnog odbora Vijeća te iste zaklade. Iako Stier u formularu napominje da ovo posljednje radi besplatno, Transparency International u svojoj bazi podataka i to računa kao dodatni prihod do 499 eura mjesečno, pa za Stiera računaju da sa strane zarađuje do 1499 eura mjesečno.

Dubravka Šuica u formularu koji je ispunila za EP navodi samo jednu svotu – 1500 kuna za dodatni posao koji obavlja kao vijećnica u Gradskom vijeću Dubrovnika – no Transparency International računa da Šuica sa strane zarađuje između 195 i 2191 euro mjesečno. TI je do te svote došao jer Šuica, bez da spominje iznose, obavlja dužnosti potpredsjednice HDZ-a, potpredsjednice ženskog udruženja unutar Europske pučke stranke, potpredsjednice Kongresa Vijeća Europe te članice Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Prema Transparency Internationalu, najviše dodatnih prihoda od svih hrvatskih europarlamentaraca ima Davor Škrlec: između 1001 u 7495 eura mjesečno. U formularu koji je ispunio za EP on je naveo da od predavanja mjesečno zaradi između 1000 i 5000 eura, a osim toga navodi i da je član hrvatskog ogranka Međunarodne elektro-distribucijske konferencije, u organizaciji Smart Grid Croatia te u hrvatskom ogranku međunarodnog instituta IEEE.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist