Natrag
19.8.2017 05:40

facebook

twitter

google

rss

dulist

ZAPOVJEDNI BROD SUSJEDA Talijanski nosač zrakoplova uplovljava u Gruž

18.11.2014 @ 19:25 Dulist Aktualno

Podijelite:

Nosač zrakoplova i zapovjedni brod talijanske ratne mornarice s 544 člana posade i kapetanom Lucom Contijem stiže u Dubrovnik. Na gatu 12 gruške luke bit će privezan od 21. do 24. studenog.

Cavour je izgrađen u brodogradilištu Fincantieri, dužine 244 metara, širine 34 metra. Brod je uveden u službu talijanske Ratne mornarice 2009. godine. Izgradnja broda uzela je u obzir potrebu da isti bude “dual use”. S jedne strane, brod zauzima centralnu ulogu u misijama projekcije na moru i s mora, u raznim organizacijskim situacijama, bilo da se radi o akcijama zajedničkih unutrašnjih snaga, bilo na multicionalnoj razini.

Brod odgovara potrebama da kao instrument sa visokim kapacitetom komande i kontrole, može biti korišten kao operativni instrument za vođenje bilo kojeg zahvata nužnog za globalnu sigurnost i za zaštitu interesa Italije u svijetu. S druge strane, opremljen je za vršenje potencijalnih intervencija, pravovremeno i sa logističkom samostalnošċu, u zonama gdje se dogodila ekološka katastrofa ili u zonama gdje je potrebna humanitarna pomoċ.

U takav kontekst ulazi humanitarna misija “White Crane” u korist populacije Haitija nakon razarnog potresa u siječnju 2010. Intervencija je pokazala primjer potencijala Nosača aviona Cavour: sa bolničkim odjelom te karakteristikama logističke samostalnosti, mobilnosti i fleksibilnosti, postignuti su značajni rezultati što se tiče pomoċi i dobrobiti za stanovnike Haitija.

Foto: Wikipedia

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana