Grad

ZAPELA OBNOVA Nema novaca, Kaše tonu!

ZAPELA OBNOVA Nema novaca, Kaše tonu!

Obnova valobrana Kaše, iznimnog spomenika graditeljstva renesanse, i dalje je na čekanju zbog nedostatka financijskih sredstava!

Ipak, Županijska lučka uprava Dubrovnik (ŽLUD) prije deset dana krenula s istražnim radnjama na Kašama, a sve kako bi se prije isteka građevinske dozvole, koja vrijedi do siječnja 2015. godine, ista i ‘konzumirala’. Naime, ukoliko bi dozvola istekla ŽLUD bi još jednom trebala krenuti u proceduru ishođenja nove dozvole za gradnju, što zahtijeva dodatno vrijeme.

Kako nam je rekao ravnatelj ŽLUD-a Željko Dadić kreće se s istražnim radnjama i bušotinama, a početak same obnove ovisi o financijama. Naime, riječ je o projektu teškom 25 milijuna kuna, koji Županijska lučka uprava Dubrovnik ne može samostalno financirati.

Od EU ništa!

– Zbog toga smo se okrenuli financiranju iz Europskih fondova u suradnji s DUNEA-om i uz tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, koja uključuje potporu u razradi investicijskog ciklusa, razradi projekta i izradi studije izvedivosti te analize troškova i koristi koji predviđa rekonstrukciju UNESCO-om zaštićenog lukobrana Kaše na ulazu u povijesnu luku Dubrovnika. Nažalost, projekt nije po rješenju Ministarstva dobio dovoljan broj bodova te je odbijen. Iz šturog dopisa se ne može iščitati koji su razlozi, iako je ŽLUD imala sve potrebne dokumente koji su se tražili u natječaju, a to je pravovaljana građevinska dozvola te Studija izvodljivosti – ističe Željko Dadić, odgovarajući na naš upit zbog čega se s obnovom ovog vrijednog spomenika kulture još nije započelo.

Inače, još 2010. godine dobivena je građevinska dozvola za rekonstrukciju lukobrana, iako je postojala i ona iz 1990. godine. No, zbog postroženih konzervatorskih zahtjeva projekt je trebalo pripremiti iz početka. Županijska lučka uprava Dubrovnik je još prije četiri godine započela s predistražnim radnjama, usporedo s izradom projekta, u što je uloženo preko milijun kuna. Projekt obnove izradili su Željko Peković i Blaž Gotovac, a isti je javnosti predstavljen upravo 2010. godine. I od tad traje ‘borba’ za financijska sredstva.

Južni dio – tone

Pa iako je još prošle godine bilo skoro pa izvjesno kako će se novac osigurati iz EU fondova uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, sve je palo u vodu.
– Županijska lučka uprava Dubrovnik se obratila dijelu institucija koje bi mogle pomoći u dijelu financiranja kako bi se mogli sanirati oni najoštećeniji dijelovi valobrana te na taj način spriječiti njegovo daljnje propadanje – ističe Željko Dadić.

Obnova Kaša po smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku uključuje konzerviranje lukobrana u postojećem stanju radi sprječavanja daljnjih oštećenja. Najveći zahvati slijede na južnom dijelu Kaša, koji je okrenut prema tvrđavi Sveti Ivan, jer je taj dio počeo tonuti.
– Sama obnova dugotrajan je proces koji ne može predvidjeti vremenski koliko će trajati zbog vremenskih prilika kao i ovisno o trajanju turističke sezone – ističe Željko Dadić. Ipak, projektant Željko Peković je još prije četiri godine izjavio kako će se valobran obnoviti u roku od godine dana. Naravno, nakon zatvaranja financijske konstrukcije.

Tijekom obnove koristit će se materijali primjereni ovom spomeniku kulture te ni na koji način zaštitni dijelovi „neće dirati u tijelo samog valobrana”.

Valobran Kaše je izniman spomenik graditeljstva renesanse i vrhunsko djelo graditelja Paskoja Miličevića. Branio je luku prvenstveno od djelovanja mora, služio za sidrenje brodova te imao fortifikacijsku ulogu. Kaše su do danas stalno u funkciji. Izgubile su tek obrambenu ulogu.

Deformacije i oštećenja

Kako se ističe na stranicama tvrtke Omega Engeneering Željka Pekovića, valobran je izgrađen parcijalno u tri dijela u drvenim kesonima. Temeljen je na dnu kesona napravljenom od roštilja drvenih greda. Zidan je velikim kamenim blokovima, a vezivo je hidraulički mort sastavljen od crvenice i vapna. Kameni blokovi su iznad nivoa mora povezivani najprije željeznim, a potom brončanim sponama zalivenim u olovo. Uz vanjsko, istočno pročelje prislonila se školjera – nasip bogat velikim kamenim blokovima, koja štiti Kaše od udara valova. Tijekom dugih godina njegovog postojanja na objektu su nastale deformacije i oštećenja te je potrebna njegova temeljita sanacija. Projektom obnove odabrana je metoda sanacije koja proizlazi iz prethodnih istražnih radova te logike i poštivanja izvorne konstrukcije, te kojom se neće narušiti spomenička svojstva građevine.
OBRANA OD VALOVA I NEPRIJATELJA
Izgrađen u dvije godine
Veliki graditelj iz doba Republike, Paskoje Miličević, 1484. godine poduzima značajne radove radi korištenja i zaštite luke. Najvažniji objekt koji se tada gradi je lukobran Kaše, završen 1486. kao obrana od udara valova i južnih vjetrova. Ujedno je imao obrambenu ulogu.
OD POTRESA DO DANAS
Godinama se razmišlja o obnovi
Prema pisanju Antuna Ničetića veće zanimanje za stanje valobrana Kaše pojavljuje se od potresa iz 1979., a pogotovo od 500. obljetnice početka njegove izgradnje, obilježene 1984. godine, kad se počelo ozbiljnije razmišljati o sanaciji. U 1987. godini objavljeno je sondiranje valobrana s deset bušotina, a godinu dana kasnije održan je i „Okrugli stol o valobranu Kaše“. Problem Kaša, nastavlja Ničetić, aktualizirao se ponovno 2003. godine u trenutku kad se popravljala srušena obala između dva mula. Podvodni pregled obavio je tada Marjan Orlić, načelnik Odjela za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, i tom je prigodom dao vrlo optimističku izjavu u vezi sa stanjem valobrana i s mogućim skorim radovima na sanaciji. No, to skorim se odužilo na više od 10 godina.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist