Kultura

ZANIMLJIVO PREDAVANJE Krešimira Gudelj o društvenim utjecajima na stonski govor

ZANIMLJIVO PREDAVANJE Krešimira Gudelj o društvenim utjecajima na stonski govor

U Mjesnoj knjižnici Ston u subotu je održano predavanje pod nazivom ‘Stonski govor’ koje je održala dr. sc. Krešimira Gudelj.

Autorica Gudelj istražuje koliko su svakodnevne promjene u društvu, koje mijenjaju život zajednice u cjelini kao i život pojedinca, utjecale na stonski govor. Dok je nekada bilo uobičajeno da pojedinac djetinjstvo provede u svojemu mjestu rođenja, da se tu školuje, pronađe bračnoga druga i odgaja djecu, danas zbog velike pokretljivosti stanovništva, mnogi odlaze iz svojega mjesta kako bi se školovali, zaposlili, zasnovali obitelj. Oni sa sobom, u novu sredinu, osim svojih kulturnih i društvenih obrazaca, donose i svoj jezik, svoj govor koji se razlikuje od govora okoline te taj način mijenjaju kompaktnu jezičnu sliku.

U predavanju su predstavljeni jezični profili stonskih ispitanika, analiza govora te usporedba pojavnosti pojedinoga obilježja u njihovu govoru kako bi se prikazalo koja su specifična obilježja stonskoga idioma postojana, a koja su podložna promjenama i nestajanju.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist