KulturaVaše vijesti

ZANIMLJIV LOKALITET Još jedna potvrda prapovijesnog života u Veloj Luci

ZANIMLJIV LOKALITET Još jedna potvrda prapovijesnog života u Veloj Luci

Na kulturno-povijesno perspektivnom području Gradine Sv. Ivana ovih dana u tijeku su prva arheološka istraživanja na tom dijelu otoka Korčule.

Istraživanja financiraju Općina Vela Luka i Županijska lučka uprava Vela Luka, a obavljaju ih djelatnici i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru: doc. dr. sc. Igor Borzić, doc. dr. sc. Mato Ilkić, doc. dr. sc. Mate Parica i studenti Sara Iglić, Paolo Iglić i Šime Vučković.

Riječ je o zaštitnim kopnenim i podvodnim istraživanjima koja se obavljaju kao preduvjet za daljnje građevinske i infrastrukturalne radove predviđene na tom prostoru uvale.

Ideja o arheološkim iskapanjima prije rekonstrukcije ovog područja nije nipošto slučajna:

”Uvala Gradina je otprije poznata u arheološkoj literaturi, s obzirom da postoje dokazi života još iz vremena prapovijesti, preko antika, srednjeg vijeka i ranog novog vijeka. Izrazito povoljne maritimne karakteristike uvale, pogodne za život kroz stoljeća, sama utvrda, arheološki ostatci slučajno pronađeni tijekom vremena, sve je to zajedno učinilo Gradinu zanimljivim arheološkim lokalitetom. Iz tih razloga bilo je nužno izvršiti stručna sondažna istraživanja i na taj način znanstveno potvrditi sve one pretpostavke o Gradini kao vrijednom prapovijesnom i povijesnom lokalitetu”, pojašnjava doc. dr. sc. Igor Borzić. Njegov kolega doc. dr. sc. Mato Ilkić ističe kako je potrebno naglasiti kako su ovo prva konkretna i ciljana arheološka istraživanja, jer svi dosad poznati artefakti pronađeni su zapravo sasvim slučajno,tijekom ronilačkih aktivnosti lokalnog stanovništa, ili pak obrade vrta, maslinika i sl.

Arheološka iskapanja, koja će trajati tjedan dana, odvijaju se na kopnu i u moru, a započela su pregledom šireg prostora uvale gdje su na morskom dnu, dubine do 5 m, pronađeni brojni ulomci keramike iz različitih razdoblja. Našlo se tu npr. prapovijesna naseobinska keramika iz zadnjih nekoliko stoljeća prije Krista te ulomak pitosa, tj. goleme keramičke posude za skladištenje prehrambenih namirnica iz antičkog razdoblja. Dokumentirana je i skoro cjelovito sačuvana rana rimska amfora s dobro očuvanim radioničkim žigom. U arheološkim sondama utvrđen je deblji kulturni sloj u kojemu je najviše nađeno novovjekovne keramike, među kojom prevladava ona s raznobojnom glazurom. Otkriveno je i nekoliko keramičkih lula iz približno 18.-19. stoljeća.

Svi ovi raznovrsni arheološki nalazi upućuju na to da je uvala Gradina bila vrlo frekventno sidrište, koja je putnicima namjernicima pružala sigurnost pri dugim plovidbama duž istočne obale Jadrana, i to u razdoblju posljednja tri tisućljeća.

Cilj je, kako kažu arheolozi sa Sveučilišta u Zadru, doći do tzv. sterilnog sloja, odnosno do razine u kojoj više neće biti nikakvih artefakata, jer dokle god se pronalazi i minimalan broj ostataka dotle se i kopa.

Svaki pronađeni i najmanji komad, kažu, obogaćuje i oplemenjuje povijesnu baštinu ovog kraja.
”Što se više kockica stavi na svoje mjesto, to je priča kompletnija i možemo imati dublji uvid u prošlost na ovom prostoru”, zaključuje doc. dr. sc. Ilkić.

Marija Barčot,
Centar za kulturu Vela Luka

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist