Županija

Zamjenica Marević pozdravila sudionike skupa ‘U susret sv. Vlahu’

Zamjenica Marević pozdravila sudionike skupa 'U susret sv. Vlahu'

Zamjenica župana Žaklina Marević pozdravila je sudionike 5. popularno-znanstvenog skupa ‘U susret sv. Vlahu’ koji se ove godine održao na temu ‘Otajstvo obitelji’ u organizaciji udruge ‘Kršćanski društveni krugovi’.

– Ova tema potiče nas na razmišljanja o povezanosti ove dvije riječi važnog značenja. Znajući da je otajstvo stvarnost koja je djelomično jasna, vidljiva, razumljiva, da je otajstvo sve što je lijepo, ali i tajanstveno, dobro i plemenito, da je otajstvo čovjek – jedinstven i neponovljiv, prihvaćamo da je obitelj također otajstvo. Govoriti o obitelji je teško, jer ako se želi dočarati obitelj, treba se pogledati u dubinu i pogledati što stoji u toj dubini. Reći ću da je za mene obitelj svetinja koja ima neprocjenjivu vrijednost, nešto posebno, nešto što je teško opisati i svaka ona obitelj koja se zasniva na poštovanju i ljubavi ima temelj za uspjeh, samo nikada ne treba prestati vjerovati u sebe, u svoju obitelj i svakog njenog člana. Bez obitelji ne možemo govoriti o zdravom pojedincu i zdravom društvu – rekla je uvodno zamjenica Marević.

– Premda su rasprave o definiciji obitelji aktualne i izazovne, nemoguće je ignorirati činjenicu da, usprkos jednom općedruštvenom nerazumijevanju posebnosti kršćanske obitelji, obrazovne ustanove, civilne udruge i mediji pružaju potporu obitelji i problemima s kojima se današnja obitelj suočava. Moramo priznati da se pitanja koja muče današnje obitelji obrađuju iz različitih perspektiva i da se nude svakojaka, ali i prilično dobra i uspješna rješenja. Državne institucije obrazuju psihologe, savjetnike i ostale znanstvenike koje pružaju potporu obiteljima ulaganjem u znanje o socijalnim, psihološkim, ekonomskim i demografskim procesima. Obitelj nam je potrebna ne samo radi osobnog dobra, već i radi općeg dobra svakog društva, naroda i države – rekla je zamjenica.

U sklopu skupa održana su tri panela, a izlagači su bili profesor Stjepan Šterc (PMZ Zagreb), docent Trpimir Vedriš (FFZG) te zagrebački psiholog Matej Čuljak.
Profesor Šterc je na skupu naglasio kako je prirodni pad u Hrvatskoj tijekom prošle godine iznosio 18 tisuća ljudi.

– To je najvažniji ekonomski i svaki drugi pokazatelj. U Hrvatskoj više od 9/10 stanovništva funkcionira unutar okvira obitelji, a mi na to nismo usredotočeni. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku godišnje se iseli oko 40 tisuća ljudi, a prema podacima koje imamo primjerice iz Njemačke ta brojka je bliža 80 tisuća. Kad tome pridodamo i prirodni pad, to znači da bi Hrvatska kroz sljedećih desetak godina mogla ostati bez nevjerojatnih 900 tisuća ljudi – rekao je u svom izlaganju profesor Šterc.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist