Zanimljivosti

Zamislite da postoji suđe koje ne treba prati…

Posuđe koje ne treba prati

Švedski dizajnerski studio “Tomorrow Machine” proizveo je tanjure i šalice od celuloze koje ne treba nikada prati.

“Tomorrow Machine” je prototip ovog neobičnog posuđa napravio u suradnji sa istraživačkom kompanijom “Innvetia” i Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stokholmu, a na zahtjev švedske Federacije šumskih industrija.
Novi proizvod demonstrira kvalitetu novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi. “Proizvod štedi resurse, a ne zahtijeva ni vodu ni kemikalije da bio ostao čist”, ističu dizajneri. Celulozna pulpa se formira u list, a zatim se zagrijavanjem oblikuje. Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu, prenosi seebiz.eu
Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotusov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu, tj. površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe, posuđe je dovoljno nagnuti i ono će se samo očistiti.
Inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći u zaštiti okoliša jer štedi vodu, energiju i ne zahtijeva upotrebu deterdženta. „To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju“, navode u “Tomorrow Machine”.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist