Kultura

ZALOG BUDUĆIH PRIJATELJSTAVA U Dom Marina Držića stigla ‘izgubljena’ Vidrina djela

ZALOG BUDUĆIH PRIJATELJSTAVA U Dom Marina Držića stigla 'izgubljena' Vidrina djela

Velika je ovo večer bila za Dom Marina Držića, ali i za uopće odnose Hrvatske, posebno Dubrovnika, i Italije – naime, upravo u ovoj ustanovi predstavili su se editiones principes, prvotisci Držićevih djela iz 1551. godine, koje pomno čuva Nacionalna knjižnica Braidense iz Milana, pod zajedničkim nazivom izložbe ‘Stvaranje mostova: putovanje s Marinom Držićem od Milana do Dubrovnika’.

Radi se o Tireni u pet činova, pisanoj dvostruko rimovanim dvanaestercima, ukupno 1690 stihova, te prvotisku PIESNI MARINA, | DARXICHIA VIEDNO | STAVGLIENE | SMNOSIM | DRVSIM LIEPIM | STVARMI | M. D. L I (sign. Racc. Dramm. 2048) objavljenom u Veneciji u tiskari Niccolòa Bascarinija iste godine. Treća izložena knjiga je već i prije poznata Tirena, , tiskana u venecijanskoj tiskari Marca Ginammija 1630. godine.

Vrijedi dodati i to kako su se izdanja dugo smatrala izgubljenima, a pronašao ih je gospodin Ennio Stipčević 2007. u milanskoj Biblioteci Nazionale Braidense.

Na predstavljanju su govorili ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, Maria Goffredo, ravnateljica Nacionalne knjižnice, gradonačelnik Mato Franković, generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, kao uvaženi gost veliki ljubitelj našeg grada, milanski odvjetnik Cristiano Pambianchi, a izložbu je svečano otvorio župan Nikola Dobroslavić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Kako je to kazao ravnatelj Matić, sama ustanova, koja ove godine nosi na sebi veliki projekt obilježavanja 450 godina od smrti velikana renesanse, u potpunosti je posvećena životu i radu našeg dum Marina, a ovo je, dodao je, jedinstvena prilika kako bi se ispunila vizija i misija ove kuće.

– Želimo ponuditi svakom našem gostu što bolji uvid u biografiju našeg Držića i zlatno doba Dubrovačke Republike. Ovaj dan rezultat je suradnje institucija Hrvatske i Italije, ali i brojnih prijatelja kako Dubrovnika, tak oi Milana. Ovime ostavljamo trag za budućnost i dodatni zalog za buduće mostove između naša dva dva grada – kazao je među ostalim Matić.

Gradonačelnik Franković dodao je kako je upravo ova večer jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, događaja ove godine, te je, dodao je, ‘ogledni primjer sinergije između kulture i diplomacije’ čime svjedočimo upravo naziv izložbe, odnosno – stvaranje mostova.

– Moram izraziti zadovoljstvo što prvi put u Dubrovniku imamo priliku vidjeti prvotiske Držićevih djela koja se čuvaju u Nacionalnoj knjižnici Braidense. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji izložbe i stvaranju prijateljstva – kazao je gradonačelnik.

Prije toga, okupljenim ljubiteljima djela Marina Držića obratila se i ravnateljica Goffredo, pojašnjavajući povijest djela, ali i susrete, više prijateljske, ali i ‘poslovne’, koji su prethodili ovoj važnoj večeri, dok je generalna konzulica Pavić kazala pak kako se zaista ‘radi o povijesnom projektu’.

– Upravo ovim činom grade se postovi suradnje kulturnih institucija dvaju gradova, te dvaju susjednih i prijateljskih država – dodala je Pavić.

Dakako, najveći pljesak dijelom zbog govora na hrvatskom jeziku, dijelom zbog pasionirane ljubavi prema našem gradu, dobio je upravo Pambianchi koji nije mogao skriti radost zbog ove večeri.
– Ove knjige jedini su prvotisci koji su sačuvani do danas i služe kao potvrda kako je Držić uistinu postojao. Naći ćete u njima Držićevo ime kao Marin Darxic ali i vidjeti kako je zapravo izgledao hrvatski jezik u renesansi. Ove knjige trebali biste doživljavati kao svoje, jer milanska knjižnica, iako je otvorena svima, je vaša, a osobito nakon ove suradnje, posjeta Milanu te konačnog dolaska knjiga u Dubrovnik – kazao je među ostalim Pambianchi.
Izložbu je svečano otvorio župan kazavši kako mu je ta dodijeljena uloga velika čast.

– Velika ljubav prema umjetnosti i prijateljstvo bilo je potrebno za otvaranje ovakve izložbe, ovakve večeri. Dubrovnik je uvijek, kao i njegovi veliki ljudi iz povijesti, imao dobre odnose te su živjeli i radili u talijanskim gradovima, što je rezultiralo upravo ovakvim, velikim djelima. Nedavno sam nazočio otkrivanju spomen-ploče na crkvi u kojoj je pokopan naš velikan Ruđer Bošković u Milanu. Obilazeći spomenik, u meni se probudila dilema jesmo li se mi u Dubrovniku dovoljno odužili Boškoviću. Mislim da ne, no na ovaj način još se jednom odužujemo drugom velikanu, Držiću – kazao je župan.

‘Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje imaju za cilj brendirati Držića kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije. To je mjesto koje mu nedvojbeno pripada i upravo s projektima suradnje poput posudbe tri raritetna izdanja Držićevih djela iz čuvene milanske Biblioteca Nazionale Braidense, jesu prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića’, zapisao je pred izložbu ravnatelj DMD-a, Nikša Matić.

mnj/zp

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist