Županija

‘Zagrmi u Beču’, a nama nestane struje!

'Zagrmi u Beču', a nama nestane struje!

Po ne znam koji put ista se stvar dogodila. ‘Zagrmilo je u Beču’, nama je nestalo struje. U prosjeku po jednom malo kišnijem danu nama napon u kući zna pasti i 20 puta, a nestanci struje su već normalna stvar. ‘Router’ mi je izgorio ni sam ne znam koliko puta, a nedavno smo morali kupovati i novu televiziju – riječi su jednog Konavljanina koji nam se ogorčen obratio nakon posljednjeg velikog nevremena na jugu Hrvatske.

Problem koji nam je opisao muči veliki dio Konavljana, ali i Župljana. U osnovi, kroz te dvije općine može se čuti nepisano pravilo – što dalje to gore, odnosno, što se selo nalazi dalje od turističkih ili gušće naseljenih predjela općine to su problemi veći. Nažalost i češći.

HEP: Ulažemo milijune

Upravo zato od HEP-a, odnosno Elektrojuga tražili smo odgovore, što je napravljeno po tom pitanju u posljednjih pet godina. Kako tvrde uložili su više od 45 milijuna kuna!

‘U posljednjih 5 godina na područjima Općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa Dubrovačka uloženo je gotovo 45 milijuna kuna. Napravljena je rekonstrukcija 18 trafostanica 10/0,4 kV ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna, dok je izgrađeno 15 novih u vrijednosti 6 milijuna kuna. U Župi Dubrovačkoj rekonstruirana je TS 35/10 kV Mlini, kojoj je povećana instalirana snaga, a vrijednost te investicije bila je milijun kuna. Dvadeset milijuna kuna uloženo je u zamjenu starog drvenog dalekovoda Pločice–Prevlaka čelično-rešetkastim, a na području Konavala u rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo je u zadnjih 5 godina preko 4 milijuna kuna, od čega samo prošle godine preko milijun i 200 tisuća’, ističu iz Elektrojuga te dodaju kako se ‘trenutno radi srednjenaponski kabelski rasplet Župa vrijedan 6 milijuna kuna, dok je u pripremi rekonstrukcija TS 35/10 kV Cavtat. Za početak ove 1,5 milijuna kuna vrijedne investicije čeka se ishodovanje potrebnih dozvola’.

Bez obzira na milijunske investicije, iz Elektrojuga ipak priznaju kako je najgora situacija upravo u Konavlima.

‘Prekidi u Konavlima u pravilu su bili u količini i u skladu sa situacijom vezanom za nevremena na cijelom ostalom obuhvatu distribucijskog područja i bili su na satnoj razini gdje su ekipe u najkraćem mogućem roku riješile kvarove. Dubrovnik je područje s najviše udara groma na području gotovo cijele regije. U skladu s tim za vrijeme jesenskih oluja za očekivati je nastanak štetnih događaja, a Elektrojug kontinuirano radi na zaštiti mreže i sprječavanju većih šteta’, stoji u odgovoru Elektrojuga u kojem ističu da se na području Konavala planira povećanje snage trafostanice TS 35/10 kV Cavtat te povezivanje novim linijama srednjenaponskih kabela s trafostanicom 220/110/35/10 kV Plat, što bi dodatno trebalo stabilizirati stanje u mreži prilikom vremenskih nepogoda’.

Kad nešto pregori, ‘možete se slikati’

Nažalost česti ispadi opskrbe električnom energijom nerijetko završavaju pregaranjem skupih električnih uređaja kao što je to slučaj kod našeg sugovornika s početka teksta. Krajnji korisnici često u takvim situacijama ne znaju kako se postaviti, a kako proizlazi iz odgovora Elektrojuga, po tom pitanju čini se ne možete napraviti efektivno ništa.

‘Sukladno čl. 60. Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom (NN 14/06), operator distribucijskog sustava u slučajevima prekida napajanja električnom energijom zbog neispravnosti i kvarova, planiranih radova te ostalih okolnosti na koje ne može utjecati, dužan je poduzeti odgovarajuće mjere radi ponovne uspostave napajanja u najkraćem mogućem roku, ali nije odgovoran za bilo kakvu posrednu ili neposrednu štetu ili gubitak koji nastanu kod kupca. Operator distribucijskog sustava odgovaran je isključivo za štetu koja nastane uslijed štetnih događaja uzrokovanih njegovom krivnjom. Dakle, ukoliko kupci električne energije pretrpe štetu za koju je odgovoran operator distribucijskog sustava mogu podnijeti prijavu štete Elektrojugu te će se, ako utvrdi odgovornost Operatora za štetni događaj, kupac obešteti isplatom iz police osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti’, poručili su iz Elektrojuga te odgovaraju kako na godišnjoj razini zaprime nekoliko desetaka zahtjeva.

Općine: Bilo je poboljšanja, ali problema još ima.

Dok načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić ističe kako je dosta naponskog kabela u posljednjih nekoliko godina položeno u zemlju čime je situacija drastično poboljšana na predjelu njegove općine, načelnik Župe dubrovačke, Silvio nardelli smatra kako je nekoliko investicija značajno popravilo situaciju, ali kako problemi u dijelovima Župe itekako postoje.

-Zadnjih nekoliko godina aktivnosti HEP-a koje su se odvijale u Župi poboljšale su mrežu i mogućnost opskrbe. Tu prvenstveno mislim na novoizgrađenu trafostanicu u Platu koja je puštena nedavno u pogon. S druge strane ove godine se radila izmjena trafopostrojenja u hidroelektrani Zavrelje u Mlinima. Povećana je snaga na transformatorima koji opskrbljuju Župu, a rađena je i rekonstrukcija dalekovoda između naselja Mlini i Srebreno kako bi bila stabilnija opskrba električnom energijom, ali i kako bi se mogli napajati novi objekti, odnosno trgovački centar i hotel Sheraton. Međutim problema još uvijek ima, posebno naglašavam područje Donjeg Brgata, tamo je potrebno izmijeniti trafostanice – kaže Nardelli.

Zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić na Elektrojug je ljut i kaže kako razvoj električne infrastrukture nije pratio razvoj Konavala.

– Izgradnjom trafostanice u Platu se donekle, odnosno značajno poboljšala opskrba električnom energijom, ali je problem infrastrukture u Konavlima. Sve je više obiteljskih kuća i apartmana, pogotovo na predjelu Cavtata, Oboda i Zvekovice. Potrošnja je sve veća, naročito ljeti i onda dolaz do velikih problema. Neke obiteljske kuće ne mogu uopće normalno funkcionirati jer je mreža preopterećena. Infrastruktura nije pratila izgradnju stambenih objekata i u dogledno vrijeme će to biti sve veći problem ako se ne počne značajno ulagati u infrastrukturu. Dolazit će do velikih problema, ako se ne počne raditi i to brzo – zaključuje Lasić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist