Kultura

ZA SLAVLJE I DRUŽENJE 35 godina zbora Libertas!

ZA SLAVLJE I DRUŽENJE 35 godina zbora Libertas!

Nakon 35 godina djelovanja i nekoliko stotina održanih koncerata u Dubrovniku i na gostovanjima, mješoviti zbor „Libertas“ proslavio je sinoć rođendan svečanim koncertom u Kneževom dvoru, u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

U prvom dijelu koncerta zbor je izveo nekoliko skladbi iz svojeg bogatog repertoara uz pratnju korepetitorice Margit Cetinić. Za ovu prigodu izabrane su skladbe različitog karaktera, od klasičnih i tradicionalnih duhovnih pjesama do poznatih dalmatinskih napjeva. Dubrovački simfonijski orkestar i pijanist Ivan Violić pridružili su se zboru u drugom dijelu koncerta te će zajednički izvesti Fantaziju za klavir, zbor i orkestar u c-molu op. 80 Ludwiga van Beethovena.

Cjelokupnom izvedbom ravnao je Viktor Lenert, dugogodišnji umjetnički voditelj zbora.
Tradicija zborskog pjevanja u Dubrovniku postoji još od 14. stoljeća kada su grupe pjevača uveličavale euharistijsko slavlje u crkvama. Svjetovno pjevanje pojavilo se u 17. stoljeću. Zborska pjesma od tih davnih vremena prati sva važnija crkvena i svjetovna događanja, a tu je tradiciju naslijedio i nastavio mješoviti zbor „Libertas“.

Od prvih proba i nastupa pod umjetničkim vodstvom maestra Iva Dražinića daleke 1981. do danas zbor je ostao nezaobilazni čimbenik u kulturnoj ponudi grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Ovim vrijednim amaterskim tijelom ravnali su mnogi poznati dirigenti: A. Janigro, L. pl. Matačić, B. Papandopulo, M. Horvat, P. Dešpalj, N. Bareza, A. Nanut, I. Gjadrov, I. Dražinić, N. Milton, T. Fačini, N. Vidjaja i drugi.

Za svoj predani rad mješoviti zbor Libertas nagrađen je Nagradom Grada Dubrovnika 1983. te nagradom Dubrovačko-neretvanske županije 2000. godine za dostojno prezentiranje grada i županije.

Maestro Dražinić prvi je poveo svoje pjevače ulicama Dubrovnika na Badnji dan rano ujutro i uveo običaj kolendavanja dubrovačkim tvrtkama, bolnici, domovima umirovljenika i svim građanima s kojima bi se susreli. Kolenda je završavala točno u podne pred Gradskom vijećnicom. Ovu su lijepu praksu kasnije prihvatili i članovi FA Linđo i Gradska glazba Dubrovnik.

Pod umjetničkim vodstvom Viktora Lenerta, koji je za zbor aranžirao djela za a capella izvođenje, zbor je postao pokretniji u odnosu na ranije jer nastupi nisu bili uvjetovani slobodnim terminima orkestra. To je omogućilo češće nastupe zbora izvan Dubrovnika, u domovini i inozemstvu, pa su uspostavljena prijateljstva s nekoliko hrvatskih amaterskih zborova među kojima su „Lira“ iz Vodica, Obrtničko glazbeno društvo iz Varaždina, „Kolo“ iz Šibenika i ženski zbor „Korezin“ iz gradića Čavle pored Rijeke. Gosti zbora bili su prošle godine i članovi norveškog zbora Sakshaug.

Zbor „Libertas“ u svojem gradu redovito nastupa, samostalno ili uz druge izvođače, u svečanim prigodama: otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, Božićni koncert, događanja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika ili Uskrsni koncert. Obilježavanje 35. rođendana prilika je za cjelovečernji koncert čemu se članovi zbora naročito vesele.

Pjesma i dugogodišnje prijateljstvo među članovima održali su zbor unatoč teškoćama, ponajviše financijske naravi, kojih tijekom proteklih 35 godina nije bilo malo. S naročitim ponosom pjevači ističu kako su i za vrijeme Domovinskog rata djelovali i na Božić 1991. podarili Dubrovčanima prigodni koncert. Zbor „Libertas“ naročito cijeni i njeguje topao odnos izgrađen s dubrovačkom publikom i priželjkuje da to prijateljstvo traje još dugo.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist