Aktualno

‘Za situaciju u Slanom isključivi krivac ACI, a nitko ne zna što će Brexit napraviti dubrovačkom turizmu’

'Za situaciju u Slanom isključivi krivac ACI, a nitko ne zna što će Brexit napraviti dubrovačkom turizmu'

Ministar turizma Anton Kliman rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako se od 2018. godine planira smanjenje stope PDV-a u turizmu, kako se za rusko tržište planira uvođenju multiplih viza, a istaknuo je i da je trenutno nemoguće predvidjeti kako će Brexit utjecati na hrvatski turizam.
Kliman se u Dubrovniku sastao s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave kao i turističkim subjektima, a na upit novinara što ministarstvo čini da se ubrza proces dobivanja viza za ruske državljane, u svjetlu potpisivanja Sporazuma o suradnji između Udruge hrvatskih putničkih agencija i ruskih tour operatora, ministar je rekao kako se razmišlja o uvođenju multiplih viza.
– S Ministarstvom vanjskih poslova radimo na tome da uvedemo multiplu vizu. Vi znate da moramo poštivati pravila EU, ali jedno od rješenja je multipla viza – rekao je Kliman te dodao kako su Rusi jako zainteresirani za hrvatsku obalu.
Na upit kako bi Brexit mogao utjecati na hrvatski i dubrovački turizam, ministar je odgovorio kako je to trenutno nemoguće predvidjeti.
– Nitko nije mogao predvidjeti ovako nervozan nastup na tržištima, a teško je predvidjeti kraj te epizode. Mislim da ćemo morati biti puno prisutniji na tom tržištu i procijeniti koliko novaca ćemo tamo usmjeriti. Nitko ne zna ni što će biti za mjesec dana tamo, a pratit ćemo sve procese koji se događaju – rekao je Kliman te odgovarajući na upit dodao i da Hrvatska nije spremna za naprasno uvođenje eura, što je jedna od mogućnosti koja se spominje kao moguća posljedica Brexita.
Upitan koliko će se smanjiti stopa PDV-a u turizmu, Kliman je odgovorio kako se o postotcima tek pregovara.
– To je moja inicijativa jer su to zahtjevni sektora. Moramo biti što bliže konkurentima. Razgovarali smo o desetak posto stope PDV-a, postoji razumijevanje Ministarstva financija, a stopa će biti na razini konkurencije – rekao je Kliman.
Ustvrdio je i kako geopolitičke prilike idu u prilog hrvatskom turizmu, zbog čega je predsezona izvrsna, ali i kako se od deset gostiju njih sedam ponovno vrati u Hrvatsku.
Odgovarajući na upit o tome hoće li se ispuniti zahtjevi sindikata koji traže vezivanje kategorizacije hotela uz broj stalno zaposlenih radnika, Kliman je rekao kako ta stavka nije ušla u posljednje izmjene Pravilnika, no kako je to nešto o čemu bi se moglo raspravljati kod sljedeće izmjene.
– Pravilnici nisu Sveto pismo. Mi se moramo prilagođavati konkurenciji i Pravilnici su živo tkivo koje moramo prilagođavati. U ovom trenutku izmjene nisu bile vezane za radnu snagu. Znam za tu inicijativu i to je pitanje za sljedeće mijenjanje Pravilnika – rekao je Kliman.
Napomenuo je i kako se pokušava pronaći rješenje kako bi se ACI-jeva marina u Slanome što prije otvorila i kako bi dobila uporabnu dozvolu.

 

Dobroslavić: ACI kriv za situaciju u Slanom
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je stav Županije da se nipošto ne smije odustati od županijskih Centara za gospodarenje otpadom, a istaknuo je kako je zaključak sastanka s ministrom i turističkim subjektima bio da je za problem s marinom u Slanom odgovoran sam ACI.
– Govorili smo o problemu u ACI marini u Slanome i utvrdili smo da je krivica za neotvaranje marine u dogovorenom roku na ACI-u d.d. koji nije ispoštivao ugovore prema općini Dubrovačko primorje. Ministar je obećao da će zajedno s ministrom prometa pokušati riješiti taj problem bilo da da će ACI ispoštovati svoje obveze ili da će Ministarstvo samo pronaći riješenje – rekao je Dobroslavić.

 

Prevlaka u rješavanju
Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban rekao je ,odgovarajući na novinarski upit, kako je pitanje Prevlake na jugu Hrvatske u rješavanju.
– Najveći iskorak koji smo napravili je taj da konačno artikuliran zahtjev vlasnika putem odvjetnika Vladimira Gredelja i konačno imamo nekoga s kime možemo sjesti i razgovarati. Svi želimo da Prevlaka konačno krene. Postoji nekoliko varijanti rješavanja pitanja s vlasnicima, od učešća u prihodima, ‘zajedničkog ulaganja’, niz kombinacija smo spremni ponuditi, jednostavno želimo da projekt ide – rekao je Boban.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist