Županija

Za obnovljive izvore energije 1,2 milijuna kuna

Za obnovljive izvore energije 1,2 milijuna kuna

U Palači Ranjina danas je župan Nikola Dobroslavić održao radni sastanak s korisnicima, izvođačima i ceritifikatorima u 1,2 milijuna kuna vrijednom projektu obnovljivih izvora energije.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša okončala je projekt kojeg je koristilo ukupno 33 kućanstva, a odnose se na ugradnju solarnih toplinskih kolektora i zamjenu kotlova na loživo ulje/električnu energiju kotlovima na biomasu.

Županija i Fond sudjelovali su u troškovima nabave i ugradnje sustava u iznosu od 55,81 posto, odnosno do maksimalnog iznosa od 33 448 kuna po kućanstvu.

Sastanku su prisustvovali ispred korisnika: Pero Vodopić, Vinko Knego, Ante Maškarić, Xenia Radav Detoni, izvođača: Proces d.o.o., obrt Termo Solari te energetski certifikatori: Damir Jović, Miroslav Bego. Županija je ovim projektom okončala projekte energetske učinkovitosti za više od 150 korisnika.

Novi model korištenja sredstava Fonda isključio je županije, gradove i općine iz postupka što su sudionici ocijenili lošim, a što pokazuje i podatak da je trenutno na području županije samo 15 predmeta u postupku.

Sudionici su ocijenili završeni projekt odličnim, župan je naglasio da će županija i u novoj ulozi poticati energetsku učinkovitost jer su to projekti od koristi domaćinstvima, državi a time i županiji.

Naglašena je nova uloga certifikatora te sadržaj trenutnog projekta vanjske stolarije i toplinske izolacije vanjske ovojnice za obiteljske kuće u iznosu od 50 posto vrijednosti ukupne investicije odnosno do najvećeg iznosa od 37,5 tisuća kuna po kućanstvu.

Naglašeno je da nastavak programa koji obuhvaća zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu ovojnice grijanog prostora (fasada, krov, strop-podovi-ukopani dijelovi), ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kotlovi na biomasu, kolektori, dizalice topline, foto-naponski pretvarači).

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist