Grad

Za Lazarete 33,8 milijuna kuna, bit će obnovljene i opremljene sve lađe

Za Lazarete 33,8 milijuna kuna, bit će obnovljene i opremljene sve lađe

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su u utorak u Dubrovniku Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ”Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava EU 25,9 milijuna kuna.

Projekt ”Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” prijavljen je osnovu Poziva za dostavu projektnih prijedloga: Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, a potpisivanju su nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovo nova prigoda se Dubrovniku da novi sadržaj.
– Očekujem da ova sredstva daju veliki doprinos bržem razvoju ovog projekta i da se ubrzaju procesi koji su trajali određeno vrijeme. Vjerujem da će to sada biti odrađeno na transparentan način i da će pridonijeti da Lazareti budu kulturna ponuda Grada. Moramo nastaviti s ovakvim inicijativama u području kulturne baštine – rekao je on.

Ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako je potpisivanje Ugovora za Pelješki most 7. lipnja označilo povijesni trenutak za ovu županiju i Dubrovnik koji se sada nastavlja.
– Vrijednim i marljivim radom ćemo napraviti sve da provedemo u djelo sve ono što smo zacrtali – rekla je Žalac te dodala kako se kroz ovakve projekte vide dobrobiti članstava u EU.

Ministrica kulture Nina Obulje Koržinek rekla je kako se već kod prve alokacije sredstava pokazalo kako su sredstva koja su planirana za kulturu nedostatna za sve projekte koje je naš kulturni sektor u stanju pripremiti.
– To je važna poruka i nama da vidimo hoćemo li moći više napraviti da prijavimo više projekata u kulturi. Ovaj projekt je primjer kako jedan od gradova koji su bili osmišljeni u okviru programa Europske prijestolnice kulture zapravo nastavlja realizirati i dalje. Imamo naznake da će i u drugim hrvatskim gradovima gdje su bili razvijeni ti projekti, neki od njih biti nastavljeni – rekla je ona te dodala kako je važno da kulturne ustanove imaju adekvatne prostore za rad.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric rekao je kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovoreno 5,9 milijardi kuna ugovorenih projekata.

– Te brojke generiraju dva velika projekta, a to je Zračna luka Dubrovnik i Pelješki most, ali i čitav niz drugih projekata. Tu je čitav niz projekata iz strukturnih fondova i najljepše je što nećemo sada stati. U sljedećih nekoliko mjeseci ide potpisivanje ugovora za županijski Poduzetnički inkubator, zatim Nacionalni park Mljet i Dnevnu bolnicu u Dubrovniku – rekao je Petric.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je Grad Dubrovnik tek nedavno počeo otkrivati europske fondove.
– Našli smo način kako obnavljati svoju spomeničku baštinu, a novce koje uprihodujemo od kulturne baštine ulažimo u infrastrukturu, poboljšajmo kvalitete života naših sugrađana. Projekt će biti izazovan, ali ono što ja jamčim je da za razliku od nekih drugih projekata koji su se događali ovdje i koje je obilježila nekakva druga vrsta nabave, ovaj će biti jasan i transparentan. Važno je dignuti stigmu s projekta Lazareta i da dobijemo izvrstan kulturno – povijesni, ali i turistički proizvod – rekao je Franković.

Inače, u sklopu projekta obnovit će se i preostale tri lađe Lazareta koje su ostale neobnovljene u kompleksu od deset lađa za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Također svih deset lađa će se opremiti, a projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unaprjeđenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju želi se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti spomeničkog kompleksa Lazareti te Dubrovnika kao iznimne kulturne destinacije.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist