Kultura

ZA ISTINSKE LJUBITELJE Kreće ciklus glazbenih dokumentaraca!

ZA ISTINSKE LJUBITELJE Kreće ciklus glazbenih dokumentaraca!

Od četvrtka 28. siječnja počinje novi tematski program u Kinu Visia – ciklus ponajboljih glazbenih dokumentaraca nastalih u proteklih nekoliko produkcijskih godina, najavljuju iz Kinematografa Dubrovnik.

Riječ je prvenstveno o pobjednicima Solo Positivo Film Festivala, međunarodnog događaja koji je postao sinonim za vrhunski spoj glazbe i filma , a održava se svake godine u Opatiji.

U prvom tjednu prikazivanja na rasporedu su dva filma, pobjednik prošlogodišnjeg SPFF-a, britanski film “The Possibilities are Endless” autora Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla. Filmska je to priča o Edwynu Collinsu, tekstopiscu koji je doživio moždani udar, snažnu eksploziju u mozgu koja mu je doslovno izbrisala sadržaj uma. Nakon međunarodne karijere, izgubio je sposobnost govora i mogao je izgovoriti samo dvije rečenice: “Mogućnosti su beskrajne” i “Grace Maxwell”. Žiri je nagradu dodijelio ovom filmu zbog vrlo radikalnog pokušaja u stvaranju filma, kojim se pronalaze slike unutarnjeg života glazbenika, a govore o tome kako glazba može probuditi ljude iz mraka.

“Orion: The Man who could be King” redateljice Jeanie Finlay na programu je od ponedjeljka, 1. veljače. Riječ je o filmu koji je osim nagrade za najbolji scenarij 6. SPFF-a, dobitnik British Independent Film awards i Grand Jury Prize Nashville.

Ciklus glazbenog dokumentarnog filma nastavit će se još trima nagrađenim naslovima “Živan pravi punk festival” Ognjena Glavonića, “Midsummer Night’s Tango” Viviane Blumenschein i “400 years of Searching”Haidy Kancelr, ali i nizom drugih iz tog žanra.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist