Kultura

„WORK WITH US“ Američko iskustvo u dubrovačkim knjižnicama

„WORK WITH US“ Američko iskustvo u dubrovačkim knjižnicama

Projekt poslovnih knjižnica – ”Work with US” koji promovira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom predstavljen je u četvrtak, 2. travnja, u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Svrha projekta je da se lokalna knjižničarska zajednica potakne na usluge koje se u američkim narodnim knjižnicama već godinama uspješno provode s ciljem jačanja lokalne ekonomije. Voditeljica knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zrinka Udiljak Bugarinovski, održala je predavanje na temu kako kreirati poslovnu knjižnicu.

Udiljak Bugarinovski ističe kako ‘polazeći od informacijskih potreba suvremenog gospodarskog života, knjižnice mogu biti glavni transformatori podataka kako industrijskim proizvođačima, tako i malim i srednjim poslovnim poduzećima, obrtnicima, neprofitnim organizacijama itd. Tradicionalna i povijesna usluga knjižnica mora biti redefinirana na način da knjižnice postanu aktivni partneri poslovnoj zajednici, naročito u edukaciji novih pokoljenja profesionalaca’.

Izlaganje o poslovnim knjižnicama održala je i predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Marija Cvetnić Kopljar iz informacijsko-referalnog centra Veleposlanstva te je Dubrovačkim knjižnicama uručila donaciju simbolične zbirke (12) knjiga na engleskom jeziku s liste Books that shaped work in America (Knjige koje su oblikovale rad u Americi) koju je sastavila Kongresna knjižnica u Washingtonu i Američko ministarstvo rada, povodom njegove 100 godišnjice, te predavanje o poslovnim knjižnicama u okviru narodnih knjižnica.

Projekt ”Work with US” započeo je 2013. godine s ciljem promoviranja američke kulture rada među mladima u Hrvatskoj kako bi se pripremili za globalno tržište rada. Krajem lipnja projekt bi trebao biti završen, a svi knjižničari pozvani su da dostave prijedloge i ideje kako kreirati poslovnu knjižnicu u svojoj sredini. Najbolji prijedlog bit će financijski nagrađen.

Tekst: DKD

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist