Aktualno

VRUĆI DANI Stiže nam dugo toplo ljeto!

VRUĆI DANI Stiže nam dugo toplo ljeto!

Idući tjedan stižu nam prvi vrući s najvišom temperaturom zraka 30 stupnjeva Celzijusa. Ističe to u prognozi HRT-a meteorolog Zoran Vakula.
Evo njegove najave:
-Premda stabilnije nego jučer, kada je ponovno bilo izraženijih pljuskova i grmljavine, i danas će još ponegdje biti kiše, pa i munja i gromova. Naravno, bit će i sunčana vremena, uz koje će najviša temperatura zraka biti uglavnom od 16 do 21 °C u unutrašnjosti Hrvatske, te od 20 do 24 °C na Jadranu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadni, a na Jadranu još jača bura i tramontana, ponegdje i s olujnim udarima.

Sutra će biti još više sunčana vremena nego danas, ali je još ponegdje moguća i kiša, uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Dalmacije. Dnevna temperatura zraka bit će u porastu, ali će osjećaju svježine pridonositi vjetar sa sjevera.

Za vikend pretežno sunčano i još toplije, uz najčešću najvišu temperatura zraka i na kopnu i na moru oko 26 °C, a u prvoj polovici sljedećega tjedna, uz južinu i dodatni dotok još toplijeg zraka, na mnogim će se meteorološkim postajama DHMZ-a mjeriti temperatura zraka oko 30 °C, pa i viša, ali još uvijek ne i dovoljno visoka za upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje. No, nekima bi to zatopljenje i prvi ovogodišnji vrući dani mogli biti neugodni.
Inače, u dosadašnjem dijelu svibnja vruć je dan zabilježen samo u prošli utorak na Mljetu.
Iznadprosječno će toplo sljedećih dana biti i u gorju, na Zavižanu vjerojatno i blizu 20 °C. A i temperatura mora sve češće će biti 20 °C i malo viša.

Posljednjih tjedan dana svibnja diljem će Hrvatske pridonijeti povećanju pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka pa će klimatološka ocjena mjeseca u većini krajeva vjerojatno biti “toplo”, a ponegdje i “vrlo toplo”, unatoč povremenih prodora hladnijeg zraka.

Prognoze za ljetne mjesece i dalje su postojane u prilično velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječno visoke temperature zraka, osobito za srpanj i kolovoz! – ističe u prognozi HRT-a Zoran Vakula.

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist