Aktualno

“Vratite fontanu ispred ex DTS-a!”

"Vratite fontanu ispred ex DTS-a!"

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata priključilo se akciji za vraćanje fontane na javnom trgu poslovno-administrativne zgrade bivšeg DTS-a.

O toj su inicijativi zatražili i očitovanje gradonačelnika Andra Vlahušića uputivši mu službeni dopis proslijeđen i medijima.

– Poslovni život Dubrovnika se od početka dvadesetog stoljeća razvija Gruškom polju. Radovi na poslovnoj zgradi DTS s njezinim trgovima i fontanom okončani su 1985. godine, te od tada mijenja vlasnike, a sada je vlasnik njemačka banka, R. banka. Gruško polje na kojem je izrastao i izrasta poslovni Dubrovnik je aluvijalnog staništa s potočnim vodotokom većeg slivnog područja.

Potočni vodotok sa svojom vegetacijom i morfološkim formama koje ga prate poslužio je kao inspiracija ideji krajobraznog oblikovanja. Tako se rodila fontana u dubokom tragu naturalnog postojanja i njezine vječnosti. U subotu, 17. ožujka 2012. namjernik je prostore oko fontane zaklonio građevinskim zavjesama od pogleda prolaznika, dok u nedjelju fontane nije bilo.

Kamena fontana, rad krajobraznog arhitekta Muzafera Bračkovića postavljena je prije više od 25 godina i predstavlja osnovu krajobraznog oblikovanja prostora na kojem je bila smještana i svakako je nedjeljivi dio kompozicijske osnove koja je zamišljena prije 25 godina. Degradiranje javnih prostora, u vidu ovakvih neprimjetnih akcija bez traženja mišljenja projektanta i struke direktan su napad na kulturne vrijednosti, stvaralačke ideje i kvalitetna rješenja stručnjaka.

Pomicanje i uklanjanje fontane predstavlja direktan atak na vrijednosti djela krajobrazne arhitekture te rad eminentnog krajobraznog arhitekata, Muzafera Bračkovića te kao predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata apeliramo i tražimo da se bilo kakve preinake vrše u suradnji sa projektantom i strukovnom udrugom. Molimo Vas za Vaše očitovanje na ovaj predmet – napisao je u dopisu gradonačelniku Mario Jukić predsjednik HDKA.
 

Pročitajte još

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist