Kultura

VOLITE LI RADIO? Ne propustite dvije izvedbe ‘Plana za bijeg’ u Lazaretima

VOLITE LI RADIO? Ne propustite dvije izvedbe 'Plana za bijeg' u Lazaretima

Iz Art radionice Lazareti pozivaju 17. travnja u 20 sati na zanimljivu večer – dvije radiofonijske izvedbe iz ciklusa ‘Plan za bijeg’.

– Krajem 2013. godine, predstavom HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) u Kuli Lotrščak, započeli smo istraživanje mogućnosti onog što smo nazvali ‘radiofonijskim teatrom’. U njemu je zvuk doveden na kazališnu scenu i predstavljen kao ravnopravni scenski partner a gdjeg dje i protagonist dramske radnje. Pa, iako usmjeravati pažnju na zvuk i slušanje, danas se doima promašenom medijskom ‘misijom i strategijom’, HOERSPIEL i dalje živi. PLAN ZA BIJEG je zamišljen kao ciklus malih radiofonijskih izvedbi, u trajanju do 30 minuta. Želja nam je da PLAN ZA BIJEG uspijemo održati godišnjim programom naše Multimedijalne kolibe, u kojem bi svake godine novi autori, na poziv, ali i preko natječaja, predstavljali svoje male radiofonijske izvedbe krojene posebno za ovu priliku. Na taj način, nadamo se, širimo i krug autora, ali i krug publike – kažu idejni začetnici ‘Plana za bijeg’.

Dvije izvedbe koje se u Lazaretima ovog ponedjeljka prikazuju su:

NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU.

prema motivima romana Samuela Becketta Neimenjivi
Izvodi: Marija Šegvić
Režija: Hrvoje Korbar
Dramaturgija: Sunčica Sodar
Zvuk&slika: Antonija Bačić

Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.
Beckettu (i sami sebi) odgovaramo Ujevićevim stihovima: Ne boj se, nisi sam! U krajolicima samoće i straha još uvijek se može pronaći drugo ljudsko biće…

PORCULAN

Tekst: Dubravko Mihanović
Režija: Mislav Brečić
Izvode: Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić
Glas: Rakan Rushaidat

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i
Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom” djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu… Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

Ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti sat vremena prije početka izvedbe na ulazu ili rezervirati na telefon 020324633 svakog radnog dana od 11 do 19 h i e-mail: arl@du.t-com.hr.

Izvedbe se realiziraju u sklopu programa Scena Karantena 2017. Programe ARL podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik. Rad ARL podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada kultura nova.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist