Aktualno

Vojislav Šešelj mora natrag u Haag: ‘Svojevoljno ne idem’

Vojislav Šešelj mora natrag u Haag: 'Svojevoljno ne idem'

Žalbeno vijeće Haškog suda naredilo je Raspravnom vijeću da odmah opozove odluku o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu te da naredi njegov povratak u pritvor u Scheveningenu, javlja Blic.

“Šešelj nije dokazima potkrijepio tvrdnju da žalba Tužiteljstva nije zasnovana na validnim pravnim motivima”, navodi se u podnesku koji je glavni haški tužitelj Serge Brammertz uputio Žalbenom vijeću, prenosi Index.hr

Srbija i Nizozemska morat će se ponovo izjašnjavati o Šešeljevom puštanju na slobodu te će se se ponovo morati procjenjivati mogućnost da se šefu Srpske radikalne stranke dozvoli privremeni izlazak na slobodu, javlja Al Jazeera.

Šešelj: Da vidimo kako će me sada Vučić i Nikolić uhititi

“Neću se dobrovoljno vraćati u Haag. Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhititi”, kazao je Šešelj za Večernje novosti.

“U središtu sam stranke, obavljam stranačke poslove. Popodne idem u Bor održati tribinu. Neka dođe policija. Ona uhićuje. Ako dođe Žandarmerija, moram čuvati leđa”, kazao je Šešelj i dodao: “Neće imati lak posao da me uhite”, pišu Večernje novosti.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak je naložilo povratak vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, u haški pritvor iz Srbije te je naložilo raspravnom vijeću da nakon toga razmotri pitanje njegova eventualnog ponovnog puštanja na privremenu slobodu.

Žalbeno vijeće je zaključilo da Šešeljeva izjava da se dobrovoljno više ne vraća u Haag dovodi u pitanje poštivanje uvjeta njegove privremene slobode te da je raspravno vijeće pogriješilo odbijajući tužiteljski zahtjev da se ukine njegov pritvor.

Prijetio svjedocima i vrijeđao žrtve

Žalba Tužiteljstva kojom se tražilo poništenje odluke o puštanju na privremenu slobodu zasnovana je na Šešeljevim javnim aktivnostima koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, stoji u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji surađuju s Tužiteljstvom, izjave koje su uvredljive za žrtve te Šešeljeve izjave i ponašanja koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravstveno stanje.

Vojislav Šešelj, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, vojvodini i BiH, pušten je na privremenu slobodu u studenom prošle godine. Šešelj je pušten na slobodu kako bi mogao dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb zbog narušenog zdravlja i nastavka liječenja.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist