Aktualno

Vodovodu 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Dujmović: Neće oba ulaza u grad biti zatvorena semaforima!

Vodovodu 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Dujmović: Neće oba ulaza u grad biti zatvorena semaforima!

Dubrovačkom Vodovodu odobreno je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt izgradnje i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i odvodnje u naseljima Štikovica – Vrbica – Lozica i Mokošica rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović.

– Mi smo jučer dobili od Ministarstva poljoprivrede dobili potvrdu da su nam odobrili devet milijuna kuna bespovratnih sredstava. Grad Dubrovnik sudjeluje s 10 posto, jedan dio financiraju Hrvatske vode, ostatak ide iz fondova EU – rekao je Dujmović te dodao kako je ovaj projekt izabran među njih 26.
-Riječ je o 3 500 metara vodoopskrbnog cjevovoda, 1200 metara odvodnje u Lozici te kanalizacijska crpna stanica u Lozici. Izgradnjom crpne stanice u Lozici uvelike ćemo doprinijeti kvaliteti mora jer više neće biti ispusta kanalizacije u more – rekao je Dujmović.
– Ovaj projekt će riješiti i problem koji su imali građani za vrijeme punjenja vodom velikog broja kruzera u luci Gruž jer su okolna naselja imala problem zbog čega smo morali ograničiti punjenje. Na taj način smo tu priču riješili, i kruzeri će moći uzimati vode koliko god im treba, a mi tu vodu naravno i naplatiti – istaknuo je on te napomenuo kako će radovi, čije je predviđeno trajanje oko devet mjeseci početi čim se potpišu ugovori o sufinanciranju.
Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako je riječ o sredstvima iz kohezijskih fondova EU.
– Mi smo zadovoljili glavni uvjet, a to je visoki stupanj spremnosti projektne dokumentacije za te fondove. Ovaj projekt značit će kako na predjelu naselja Nuncijata i Gruž neće više dolaziti do povremenih prekida vodoopskrbom – rekla je Šimac Bonačić.

Nema semafora na oba ulaza u Grad?

Na upit hoće li se zatvoriti cesta za vrijeme trajanja radova i kad će početi radovi Dujmović je istaknuo kako je u tijeku izrada plana radova, a kako će se vrijeme odrediti u koordinaciji sa svim službama.
-Ne znamo hoće li se ili gdje zatvarati cesta, mi možemo dok su semafori na vidikovcu prema Župi i dok se radi Zagrebačka ulica raditi onaj dio radova koji je izvan ceste. To treba tek koordinirati sa svim nadležnim službama – rekao je Dujmović.
Na pitanje zašto je INA toliko čekala za izmještanje glavne cijevi za vodu Dujmović je istaknuo kako se oni nisu slagali s radovima ljeti, a kako bi se sada to trebalo napraviti na način da se građanima ne isključuje opskrba vodom.
-Ina je htjela raditi to ljeti, a mi to nismo htjeli dozvoliti jer bi građane i bolnicu ostavili na desetak sati bez vode. To nije bilo prihvatljivo, a idemo na rješenje da građani uopće ne moraju ostati bez vode. Smanjili smo pritisak u cijevima, a radovi će se odrađivati u noćnim satima, od 22 do 6 ujutro. Plan je da će se to završiti do početka prosinca, a mi smo sve izvršili s naše strane. Ina je imala nekih problema sa svojim izvođačem, a radove izmiještanja cijevi financirat će u potpunosti oni– rekao je Dujmović.
Na upit o problemu smrada u Sustjepanu, cjevovoda zbog kojeg je cesta bila zatvorena gotovo 5 mjeseci Dujmović je rekao kako je u tijeku priključenje svih kućanstava.
-Tamo se nažalost jedan dio cisterni koje crpe iz privatnih septičkih jama ispušta. To ćemo riješiti sa dovršetkom pročistača otpadnih voda u Orašcu 20. prosinca.
Dujmović je rekao i kako je u tijeku rješavanje glavnog kanalizacijskog odvoda koji izlazi iz Petke te istaknuo kako će se uskoro raditi na izmjeni sustava tamo koji je dotrajao.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist