Natrag
20.10.2017 01:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

VLAHUŠIĆA STRAH UNIJE: Uzimamo zgrade da ih Europski parlament ne odnese!

22.1.2014 @ 12:54 Nikša Miletić Grad

Podijelite:

Na današnjem kolegiju u Kabogi, gradonačelnik Vlahušić osvrnuo se i na pitanje Sponze.

Odgovorajući na novinarsko pitanje rekao je kako ‘više ne pričaju o povratu Sponze’.
-Imali smo sastnake u Ministarstvu kulture i sa Državnim arhivom i pokušali smo kandidrati projekt preseljenja arhiva iz Europskih fondova i onda su nam rekli da se to ne može raditi parcijalno već da se Arhiv mora sagledati u cjelini – i Sponza i Arhiv, i Arhiv u Gružu. Sada zajedno s Ministarstvom kulture radimo na projektu osiguravanja sredstava da se građa, osim Ragusein, najvjernije građe koja ostaje u Sponzi, preseli u Gruž, a ostala dva i pol kata da bude muzej Sponze, sve što je ona bila u povijesti – rekao je Vlahušić te dodao kako se trenutno radi na projektu koji bi se sufinancirao iz EU fondova i Grada Dubrovnika po modelu Kaboge, da Grad postane vlasnik, a Državni arhiva stalni korisnik.

– Odlučili smo se na to i za Knežev dvor i za Muzej rupe i za Državni arhiv jer nas nedavno povijesno iskustvo uči da kada institucije mijenjaju svoje osnivače, kao što je Arhiv Grada Dubrovnika postao Državni arhiv, kao što je restauratorski zavod državni. Ulaskom u EU nismo sigurni što će Europa proglasiti svojm kulturnom baštinom. Hoće li to biti baština grada, nacionalna baština ili europska baština. Što ako se u Europskom parlamentu donese zakon da postoji neki zajednički ured ili zajendički Europski arhiv. Tada je on osnivač i postaje vlasnik svih prostora. Mi pušemo na hladno – rekao je Vlahušić te zaključio kako ne žele nikome oduzeti djelatnost, ali kako vlasništvo nad zgradom mora biti pod Gradom Dubrovnik.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana