Aktualno

Vlahušić: Spremni smo za još veći broj turista

Vlahušić: Spremni smo za još veći broj turista

Turistička zajednica Grada Dubrovnika u 2011. godini ostvarila je višak prihoda nad rashodima od 926 837 kuna, pa je ukupni minus TZ-a na kraju godine smanjen s 2,1 na 1,2 milijuna kuna.

Ukupni prihod koji je TZ Grada Dubrovnika ostvarila u 2011. godini iznosio je 16,3 milijuna kuna (4 posto više od planiranog), dok je ukupni rashod iznosio 15,3 milijuna kuna (13 posto više od predviđenog).

U osvrtu na izvješće o aktivnostima TZ-a za 2011. godinu predsjednik Skupštine TZ-a, gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako je u godinu dana broj posjetitelja Dubrovnika ukupno iznosio gotovo četiri milijuna, što uključuje 1,5 milijuna izletnika s cruisera i 2,35 milijuna posjeta.

– Bez sinergije ne bismo mogli napraviti ovakve rezultate. Ponosni smo što MUP i komunalne službe nisu zabilježile niti jedan incident ili negativan napis u prošloj sezoni. To je znak da smo naučili živjeti s turistima, i građani i institucije, te kako smo spremni za još veće brojke. Ako godišnje riješimo dva ili tri veća problema, te brojke će biti još i veće – kazao je Vlahušić. O izvješću nije bilo rasprave, što je Vlahušić usporedio sa šalom o „malom Crnogorcu, koji je šutio do šeste godine, jer dotad nije imao primjedbi“.

Inače, skupština TZ-a opet je imala problem s kvorumom. Naime, skupštini nije nazočio dio hotelijera i trgovaca, pa zbog nedostatka dvotrećinske većine nisu mogle biti donesene izmjene i dopune Statuta TZ-a, a što je isprovociralo gradonačelnika Vlahušića.

– Ovo nije prvi put da hotelijeri i trgovci ne nazoče skupštini TZ-a. Očito misle da im ne trebamo, pa ćemo se tako i mi ponašati prema njima. Na 10. svibnja zabilježen je 13 posto veći rast dolazaka i 19 posto više noćenja nego lani, od toga u hotelima 18 posto više, a u privatnom smještaju 28 posto više nego lani. U četiri godine ostvarili smo milijun i pol noćenja više. Od zarađenih otprilike 150 milijuna eura, hotelima pripada 120 milijuna. Morat ćemo donijeti određene promjene u Statutu TZ-a – kazao je Vlahušić.

Njegov monolog prekinula je direktorica TZ-a Nikolina Vicelić, kazavši kako su se njezini bivši kolege ispričali zbog neodgodivih obaveza i putovanja. Vladimir Bakić iz županijske TZ upozorio je kako je mandat u skupštini vezan za osobu i ne može se prenositi, dok je pročelnik za turizam Milan Perić predložio da se ubuduće vodi evidencija o nazočnosti.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist