Grad

Vlahušić potpisao ugovor o koncesiji za žičaru, na potezu Excelsa

Vlahušić potpisao ugovor o koncesiji za žičaru, na potezu Excelsa

Iz Gradske uprave izvijestili su kako je, temeljem Odluke o dodjeli koncesije, tehnički gradonačelnik Andro Vlahušić u srijedu, 18. siječnja potpisao Ugovor o Koncesiji za žičaru Dubrovnik-Srđ.

Ugovor će se, ističu, sukladno članku 30. Zakona o koncesijama uputiti na potpis društvu Excelsa nekretnine d.d., vlasnicima dubrovačke žičare.

Podsjetimo, Ugovor o koncesiji zaključuje se na razdoblje od 10 godina, a koncesija naknada sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela, s tim da fiskni dio iznosi 12 tisuća kuna godišnje, dok varijabilni dio naknade iznosi 15 posto ostvarenog prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom.

Prema Ugovoru, koncesionar se obvezuje Gradu Dubrovniku retroaktivno platiti i koncesijsku naknadu za razdoblje od 8. srpnja 2015. do dana zaključenja Ugovora.

Također, Excelsa nekretnine Ugovorom se obvezuju građanima Dubrovnika omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte u iznosu od 15 kuna, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti i dvoje djece mlađe od 12 godina. Stanovnicima Bosanke koncesionar je dužan izdati mjesečnu kartu po povlaštenoj cijeni od 60 kuna.

-Odlukom o dodjeli koncesije (Službeni glasnik Grada Dubrovnika 1/17) određeno je i da, ukoliko Excelsa nekretnine d.d. ne potpiše Ugovor o koncesiji, od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zatražit će se da ne produži odobrenje za rad žičare nakon izvršenog godišnjeg stručno tehničkog pregleda. Podsjetimo, Excelsa nekretnine od 2010. godine obavlja komercijalnu djelatnost bez koncesije, a samo na osnovu ovog odobrenja Ministarstva. Posljednje važeće Odobrenje ističe 8. srpnja 2017. godine – ističu iz Gradske uprave.

Kako je najavio gradonačelnik Vlahušić, Odluka i Ugovor o koncesiji uputit će se Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvu financija, ali i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, jer će se usvajanjem Ugovora o koncesiji te njegovim potpisivanjem od strane Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnine ispuniti svi uvjeti za zakonit rad žičare.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist