Grad

Vlahušić: Podnio sam kaznenu prijavu protiv Frankovića, a Večera od Kandelore je glupi i nepotrebni trošak

Vlahušić: Podnio sam kaznenu prijavu protiv Frankovića, a Večera od Kandelore je glupi i nepotrebni trošak

Tehnički gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je u utorak kako je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Gradskog vijeća HDZ-ovog Mata Frankovića zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti čime je nanio štetu dubrovačkom proračunu u iznosu od 7,7 milijuna kuna kroz tri godine, a istaknuo je i kako ”Večeru od Kandelore” smatra glupim i nepotrebnim troškom.
Vlahušić je u prijavi koju je u utorak podijelio novinarima, ali koja je datirana 16. siječnja, naveo kako su izmjenama i dopunama ”Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika” koje su usvojene 21. prosinca prošle godine, smanjene mjesečne cijene zakupa javnih površina za ugostiteljske stolove i stolice, čime se, smatra Vlahušić, Gradu nanosi šteta od 7,7 milijuna kuna.
Vlahušić u kaznenoj prijavi navodi da je Franković time ”pomogao svojim prijateljima u nevolji u ostvarivanju nepripadajuće dobiti”.
– Prihodi Grada Dubrovnika od najma javnih površina u 2016. godini iznosili su 17,7 milijuna kuna, od toga samo na zakup javnih površina za ugostiteljske stolove i stolice otpada 11,5 milijuna kuna – stoji u Vlahušićevoj prijavi u kojoj dalje navodi kako će se zbog izmjena Pravilnika u proračun Grada, godišnje slijevati 2,6 milijuna kuna manje.
Vlahušić se na konferenciji za medije osvrnuo i na problematiku (ne)održavanja Večere od Kandelore koja se tradicionalno održava svake godine 2. veljače, odnosno uoči Feste svetog Vlaha zaštitnika Dubrovnika.
– Mislio sam da će se povjerenik imenovati dosada, i očekivao sam da će on donijeti takvu odluku. To se nije dogodilo, a ja smatram kako je ”Večera od Kandelore” glupi i nepotrebni trošak. Ne mogu sam sebi objasniti da je to nužno i neophodno. Potrošiti oko pola milijuna kuna u vrijeme kad se ne radi Dom umirovljenika u Gružu i 110 stanova za branitelje u Mokošici. Nisam to mogao potpisati – rekao je Vlahušić.
Inače, Večera od Kandelore održava se posljednjih 20 godina i na njoj osim visokih predstavnika Grada i Crkve u pravilu budu i visoki državni dužnosnici.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist