Politika

“Vlahušić nema pojma kud i kamo s turizmom”

"Vlahušić nema pojma kud i kamo s turizmom"

Županijska podružnica Hrvatskih laburista odlučila je priopćenjem kritizirati najnovije poteze dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, kojega je prozvala „turističkim vizionarom“.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

-Gradonačelnik Andro Vlahušić još jednom je dokazao kako se sve ono u što se on osobno dirne ubrzo pretvori u kaos. Stoga bi, obzirom da ne shvaća što je politička odgovornost, a što smo vidjeli i nakon afere Šipan, pa neće podnijeti ostavku, najbolje bilo da što manje radi do kraja ovog po Grad štetnog i tužnog mandata za građane Dubrovnika kojima su se u kampanji obećavala brda i doline – obećanja su vrvila sa svake plaćene stranice dubrovačkih tiskovina. Gdje su građani danas?

Iako je iz javnosti nepoznatih razloga gradonačelnik umislio kako je turistički stručnjak, pa se, kako je po funkciji i predsjednik Turističke zajednice Grada Dubrovnika, dirnuo i u taj sektor. Koliko je umiješan pritom najbolje govore njegovi naumi da naprosto „reketari“ turiste svojevrsnim naplaćivanjem „ulaza u Grad“ i pokušajem prisiljavanja turista da obilaze muzeje. Tu je i samovoljno podizanje cijena ulaznica za muzeje, što je dovelo do pobune turističkih agencija i otkazivanja, kako su naveli u Muzejima, preko milijun kuna vrijednih ugovora. Tu je i problematična turistička kartica, koju gradonačelnik s ponosom predstavlja kao uspjeh, a dobro znamo da je najavljivao u milijunima višestruko veći prihod od nje, a iz medija znamo i za rupu koju je ta kartica napravila u proračunu Dubrovačkih muzeja.

Zbog opsesije golfom, kod koje je prevario i vlastite kolege i građane izigravši obećanje o referendumu, i vlastite vizije turizma uspio je potjerati bivšu ministricu turizma i vlastitu savjetnicu Pavu Župan Rusković. Njegove zamisli oko naplate zaustavljanja autobusa s turistima s kruzera i iznosi koje je tražio izazvale su nezadovoljstvo turističkih agencija, a zbog više razloga i neslaganja s njime hotelijeri su odbili dati svog predstavnika u TZ.

Najnovija događanja u TZ Grada Dubrovnika oko direktorice Nikoline Vicelić samo su jedan u nizu pokazatelja njegovog lutanja i nesnalaženja, a koje prati njegov umišljaj da zna što radi. Samo imenovanje počelo je znakovito – imenovana je bez potrebnog kvoruma na Vijeću TZ. Ubrzo su uslijedile prozivke i od strane zaposlenika (mobbing, nepoštivanje prava iz ugovora) i od direktorice (prijetnje, zloupotreba posla za privatne probitke, nedostatak kvalifikacija za radno mjesto), a dogodio se i skandal oko natječaja za jedno radno mjesto. U međuvremenu je i gradonačelnikov stranački kolega i visoki lokalni stranački dužnosnik zaposlen u TZ gdje je postao sindikalnim povjerenikom i upravo je on jedan od prozivanih i od onih koji su prozivali.

No, iako je priznao da se nasrtalo na direktoricu TZ i da je ona bila u pravu oko nepravilnosti na koje je ukazivala, nakon jedva četiri mjeseca njena mandata prihvatio je ostavku ne želeći pritom razriješiti probleme i očite nepravilnosti.
Sve ovo, uz činjenicu da mu je „ministar“ turizma Milan Perić koji se u ovom resoru snalazi kao mačka na ledu i koji se, osim „uspješnim“ turističkim programima proslavio i najavama kako će Grad dati u koncesiju Uvalu Sumratin koja nije u gradskoj nadležnosti te najavom kako Grad radi Strategiju razvoja turizma, što radi regionalna samouprava, ukazuje na strahotu koju proživljava dubrovački turizam koji spašava većinu kućnih budžeta građana ovoga grada. No, ništa od ovoga ne smeta gradonačelniku Vlahušiću da svako malo sazove konferenciju za novinare i polusuvislim govorom se hvali kako je upravo on, a ne Dubrovnik sam po sebi kao svjetski poznata destinacija, zaslužan za rekordne turističke brojke.

Ono gdje je imao utjecaja pretvorio je u nered, a, valjda smatrajući kako su građani neuki i potpuno neupućeni, okitio se tuđim perjem kod pozitivnih trendova u turizmu juga države. Bahato i narcisoidno. Što reći o gradonačelniku koji se ne javlja susjedima na ulici?

Konačno, Hrvatski laburisti – Stranka rada drže kako je sreća da je do izbora jedva deset mjeseci, a onda će građani ovom „turističkom vizionaru“ i njegovom „ministru“ reći što misle o svemu što su napravili turizmu Dubrovnika – priopćenje je Hrvatskih laburista – stranke rada Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist