Crna kronikaGrad

Vlahušić: Ne odustajem od kandidature, a Pusić me podupire!

Vlahušić: Ne odustajem od kandidature, a Pusić me podupire!

Bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić rekao je danas kako neće odustati od kandidature za gradonačelnika Dubrovnika na prijevremenim izborima 8. ožujka, te kako ima potporu svoje stranke usprkos pravomoćnoj osuđujućoj presudi Vrhovnog suda u aferi Šipan.

”HNS je donio odluku da me podrži, imam potporu Vesne Pusić. Skupili smo više od tisuću potpisa, a svaka će stranka donijeti odluku sama za sebe”, rekao je u telefonskoj izjavi Vlahušić.

Bivši dubrovački gradonačelnik osuđen je na šest mjeseci uvjetno uz rok kušenje od godinu dana za zloporabu položaja i ovlasti. Vrhovni sud potvrdio je tako nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu iz prosinca 2012. godine u svemu osim duljini kazne. Vlahušiću je tada dosuđeno godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan, kojemu je kazna također preinačena u šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, dobio je tada deset mjesci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Prema pravomoćno potvrđenim navodima tužiteljstva Vlahušić je Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje nezakonito pozajmio milijun kuna javnog novca preko Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), a na ime akontacije za prihod od prodanih karata za dubrovačke zidine kojima uprava DPDS. Kad je afera došla u medije Vićan je novac vratio, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokument o pozajmici podmetnut na potpisivanje.

Dubrovački gradonačelnik komentirajući ovu presudu istaknuo je kako smatra da su pravomoćna presuda za aferu Šipan, pokretanje USKOK-ove istrage u aferi Revelin koje je obznanjeno u ponedjeljak, kao i skorašnji prijevremeni izbori u Dubrovniku slučajnost jer on, kako kaže ”duboko vjeruje u državu koja je pravna i u kojoj nema slučajnosti”.
Vlahušić je ustvrdio kako je za njega važno kako je ovu odluku primio kao slobodan čovjek, a ne gradonačelnik Dubrovnika.
”Ne opterećujem nikoga, nitko me ne može pozivati da dam ostavku. Ja sam slobodan čovjek i radim što hoću. Poštujem odluku Vrhovnog suda, ali naglašavam propust sam napravio jer sam vjerovao suradniku Peru Vićanu koji je cijelo vrijeme šutao”, rekao je u telefonskoj izjavi Andro Vlahušić, te ponovio kako će tužiti predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića za lažno svjedočenje.

”Tužit ću ga i odvjetničkoj komori i sudu za lažno svjedočenje. On je lažno svjedočio kada je rekao da se sastajao sa mnom prije pozajmice. Mi se nikada nismo sastali prije nego je on posudio novac Peru Vićanu”, kaže Vlahušić.

Prozvani predsjednik DPDS-a Denis Orlić nije htio komentirati ovakve navode, kao ni presudu Vrhovnog suda.

Treba istaknuti kako je u ponedjeljak USKOK na svojim stranicama objavio rješenje o provođenju istrage protiv Vlahušića u jednom drugom slučaju, aferi Revelin. USKOK smatra kako je Vlahušić pogodovao jednom dubrovačkom ugostitelju davši mu mimo odrednica javnog natječaja uporabu velikog dijela prostora tvrđave Revelin i time oštetio dubrovački proračun za više od milijun kuna.

Inače, Vlahušića u ožujku očekuju lokalni izbori, jer su dubrovački gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. godine odbili glasovati o prijedlogu proračuna za 2015. čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist