Grad

Vlahušić: Ne mogu mi zakonom zabraniti kandidiranje, vi znate tko su moji odvjetnici i gdje su danas

Vlahušić: Ne mogu mi zakonom zabraniti kandidiranje, vi znate tko su moji odvjetnici i gdje su danas

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je prijedlog zakona koji najavljuje Most kojim bi se pravomoćno osuđenim osobama zabranilo kandidiranje na izborima neustavan, rekavši kako se konzultirao s pravnim stručnjacima te kako je to mišljenje Ustavnog suda.
Vlahušić se na konferenciji za novinare osvrnuo na najave Mosta o proširenju lepeze kaznenih djela koja će biti prepreka kandidaturi i na lokalnoj razini, rekavši kako za to treba mijenjati i Ustav.
– Tu su upali u problem jer Ustav svakom građaninu omogućuje da bude biran i da bira. Zbog čega su Most i HDZ odlučili donijeti zakon kojim se jednom čovjeku, tj. meni zabranjuje da sudjeluje u izborima, to trebate pitati njih. Njihove želje nisu moguće – rekao je Vlahušić te dodao kako je riječ o zakonu koji se odnosi samo na jednog čovjeka.
Ne imenujući o kome se radi, istaknuo je kako se konzultirao s pravnim stručnjakom koji ga je uvjerio kako je takav zakon neodrživ, a na upit o tome ima li namjeru podnijeti ustavnu tužbu u slučaju izglasavanja takvog zakona, Vlahušić je izbjegao izravan odgovor.
– Ja ne znam hoće li se donijeti zakon kojim će se zabraniti da uđem na Stradun. Ludosti Mosta i HDZ-a ne mogu komentirati, ali mi je posebno drago da HDZ-ov Mato Franković i Mostov Maro Kristić pristaju na to da ne postoji nikakav legalan način kako bi me mogli pobijediti u Dubrovniku osim da mi zabrane kandidiranje – rekao je Vlahušić, inače pravomoćno osuđen u aferi Šipan za zlouporabu položaja i ovlasti.
– Imam jako puno utakmica u nogama i gledajući na našem Predsjedništvu kad smo razgovarali, ja sam u izvršnoj vlasti u Hrvatskoj među pet veterana. Ovo je samo jedna zanimljivost o kojoj će novine pisati, a netko će vjerojatno pisati i neki magistarski rad”, rekao je Vlahušić te dodao kako ga najava donošenja takvog zakona ne brine nimalo.
-Pravni stručnjaci koji su vodili moj slučaj, znate imena mojih odvjetnika i znate gdje su danas. Znate da ja radim s najboljim ljudima u zemlji. Kad imate 15 godina iskustva u izvršnoj vlasti onda imate i barem 15 prijatelja koji vas mogu pametno savjetovati”, rekao je Vlahušić, a na opasku novinara kako se takva izjava može shvatiti na više načina jer je njegov bivši odvjetnik Rajko Mlinarić danas Ustavni sudac, dubrovački gradonačelnik je odgovorio kako je ”to mišljenje Ustavnog suda”.
– Konzultirao sam se s odvjetnicima, ali Ustavni sud je o takvom zakonu dao mišljenje, nisam imao nikakav utjecaj na to –  rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović